Εορτή Αγίου Νικολάου 06 Δεκ (η παλιά μεταβυζαντιινή πετρόχτιστη Εκκλησία στο βουνό)

Κάθε χρόνο τιμάται στη Βίγλα Άρτας ο Άγιος Νικόλαος.
Η εκκλησία στη Βίγλα, αποτελεί μεταβυζαντινό μνημείο κι είναι ρυθμού βασιλικής. Για το χτίσιμό της χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το βουνό της Βίγλας (Μαυροβούνιο) και για τη σκεπή πέτρινες πλάκες (πλακανίδες) από το αυτό βουνό. Είναι χτισμένη σχετικά ψηλά στο βουνό σε υψόμετρο περίπου 85μ. από την επιφάνεια του Αμβρακικού, όταν το βουνό έχει υψόμετρο 329μ.
Την παραμονή της εορτής τελείται μέγας εσπερινός και αρτοκλασία.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

2η ΔΙΑΔΡΟΜΗ (ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ)

Αφετηρία η πόλη της Άρτας

2η Διαδρομή (επίσκεψη λιμανιού Σαλαώρας, Κορωνησίας, Αμβρακικού και ιβαριών):

Έχουμε αρχικά την ίδια διαδρομή μέχρι το αντλιοστάσιο Βίγλας. Δεν στρίβουμε και συνεχίζουμε όλο ευθεία.Στα 19 χιλιόμετρα συναντάμε το λόφο Σαλαώρας με τον ομώνυμο όρμο, λόφο και λιμάνι. Παρατηρούμε το φάρο , τα πουλιά και τον Αμβρακικό κόλπο. Στη συνέχεια διασχίζουμε μια λεπτή λωρίδα ξηράς και μετά από δέκα χιλιόμετρα μέσα στη θάλασσα φτάνουμε στην Κωρωνησία (το νησί του Αμβρακικού).
Βόλτα στο γραφικό λιμάνι, στα στενά δρομάκια και στην κούλια. Επισκεπτόμαστε τον ιερό ναό της Παναγίας της Κορωνησίας. Κάνουμε ιστιοσανίδα στα νερά του Αμβρακικού, ψαρεύουμε σουπιές στις παραλίες πριν την Κορωνησία και πίνουμε καφέ απολαμβάνοντας τον Αμβρακικό κόλπο με τα πουλιά. Πλήθος από ψαροταβέρνες θα αναλάβουν το φαγητό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου