Εορτή Αγίου Νικολάου 06 Δεκ (η παλιά μεταβυζαντιινή πετρόχτιστη Εκκλησία στο βουνό)

Κάθε χρόνο τιμάται στη Βίγλα Άρτας ο Άγιος Νικόλαος.
Η εκκλησία στη Βίγλα, αποτελεί μεταβυζαντινό μνημείο κι είναι ρυθμού βασιλικής. Για το χτίσιμό της χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το βουνό της Βίγλας (Μαυροβούνιο) και για τη σκεπή πέτρινες πλάκες (πλακανίδες) από το αυτό βουνό. Είναι χτισμένη σχετικά ψηλά στο βουνό σε υψόμετρο περίπου 85μ. από την επιφάνεια του Αμβρακικού, όταν το βουνό έχει υψόμετρο 329μ.
Την παραμονή της εορτής τελείται μέγας εσπερινός και αρτοκλασία.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

1η ΔΙΑΔΡΟΜΗ (ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΒΙΓΛΑ)

Αφετηρία η πόλη της Άρτας.

1η Διαδρομή,(περιήγηση στη λιμνοθάλασσα, τον βιότοπο,τα πουλιά):

Ξεκινώντας από την Άρτα, στρίβουμε αμέσως μετά τη γέφυρα,αριστερα. Διασχίζουμε την λεωφόρο Αμβρακικού και μετά από 13,5 χιλιόμετρα συναντάμε το αντλιοστάσιο Βίγλας. Στρίβουμε για Βίγλα. Στη Βίγλα σταματάμε για ένα καφέ στο παραδοσιακό καφενείο της Όλγας. Μπορούμε να επισκεφτούμε το γυναικείο συνεταιρισμό κεντητών , υφαντών και παραδοσιακών στολών, να δούμε το παλιό σκολιό και τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου. Επίσης να παρατηρήσουμε από ψηλά τον Αμβρακικό κόλπο και τον κάμπο της Άρτας.Πριν φύγουμε εφοδιαζόμαστε με νερό.
Κατόπιν παίρνουμε το δρόμο δίπλα στη λιμνοθάλασσα στους πρόποδες του Μαυροβουνίου , για το μοναστήρι της Παναγίας Ροδιάς, όπου κάνουμε στάση.(Πριν φτάσουμε αν έχουμε διάθεση επισκεπτόμαστε το παρατηρητήριο και το ιβάρι Αι-Γιωργιού στο ύψους του αγκυροβολίου ΄΄Μιλιχιές΄΄ με τα πριάρια)
Στη συνέχεια επισκεπτόμαστε τη σπηλιά του Αη-Βλάσση.
Συνεχίζουμε για τη Στρογγυλή
όπου εκεί επισκεπτόμαστε το κέντρο υγροτόπων, την Αγία Αικατερίνη και το παρατηρητήριο στον ομώνυμο λόφο, τη ρωμαική έπαυλη ενώ διευθετούμε-κανονίζουμε την περιήγηση με καίκι της λιμνοθάλασσας Ροδιάς ,των Ιβαριών και κλπ.
Επιστρέφουμε στην Άρτα αφού σταματήσουμε στο Πολύδροσο ή στη Βίγλα για φαγητό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου