Εορτή Αγίου Νικολάου 06 Δεκ (η παλιά μεταβυζαντιινή πετρόχτιστη Εκκλησία στο βουνό)

Κάθε χρόνο τιμάται στη Βίγλα Άρτας ο Άγιος Νικόλαος.
Η εκκλησία στη Βίγλα, αποτελεί μεταβυζαντινό μνημείο κι είναι ρυθμού βασιλικής. Για το χτίσιμό της χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το βουνό της Βίγλας (Μαυροβούνιο) και για τη σκεπή πέτρινες πλάκες (πλακανίδες) από το αυτό βουνό. Είναι χτισμένη σχετικά ψηλά στο βουνό σε υψόμετρο περίπου 85μ. από την επιφάνεια του Αμβρακικού, όταν το βουνό έχει υψόμετρο 329μ.
Την παραμονή της εορτής τελείται μέγας εσπερινός και αρτοκλασία.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

3η ΔΙΑΔΡΟΜΗ (ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ)

Αφετηρία η πόλη της Άρτας

3η Διαδρομή (επίσκεψη στο ιστορικό Πέτα, στην τ. λίμνη Πουρναρίου και τον τόπο καταγωγής του ιδρυτή της φιλικής εταιρείας Ν. Σκουφά)

Διανύουμε την περιφερειακή οδό και παίρνουμε την Ε.Ο. Άρτας -Αγρινίου. Στον πρώτο κυκλικό κόμβο στρίβουμε για το Πέτα. Επισκεπτόμαστε την πλατεία, περπατάμε στα στενά δρομάκια και καταλήγουμε στο μνημείο. Η θέα μας αποζημιώνει. Το μνημείο είναι προς τιμήν των πεσόντων φιλελλήνων στην ομώνυμη μάχη κατά των Τούρκων. Ένας καφές στον ωραίο χώρο του καφέ , επιβάλλεται.
Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στο Κομπότι, τη γενέτειρα του Ν. Σκουφά. Εκεί θα δούμε το μνημείο προς τιμή του φιλικού, τις εκκλησίες του χωριού,την πλατεία και το παραποτάμιο πάρκο. Έξω από το Κομπότι διασώζεται παλιό τουρκικό συνοριακό φυλάκιο, τότε που τα σύνορα Ελλάδας -Τουρκίας ήταν εκεί, και κατα μήκους του ποταμού Αράχθου. Εξ΄ ολοκλήρου ο νομός Άρτας απελευθερώθηκε το 1912. Ο μισός νομός το 1881.
Πολλές ταβέρνες σε Πέτα και Κομπότι θα φροντίσουν για το φαγητό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου