Εορτή Αγίου Νικολάου 06 Δεκ (η παλιά μεταβυζαντιινή πετρόχτιστη Εκκλησία στο βουνό)

Κάθε χρόνο τιμάται στη Βίγλα Άρτας ο Άγιος Νικόλαος.
Η εκκλησία στη Βίγλα, αποτελεί μεταβυζαντινό μνημείο κι είναι ρυθμού βασιλικής. Για το χτίσιμό της χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το βουνό της Βίγλας (Μαυροβούνιο) και για τη σκεπή πέτρινες πλάκες (πλακανίδες) από το αυτό βουνό. Είναι χτισμένη σχετικά ψηλά στο βουνό σε υψόμετρο περίπου 85μ. από την επιφάνεια του Αμβρακικού, όταν το βουνό έχει υψόμετρο 329μ.
Την παραμονή της εορτής τελείται μέγας εσπερινός και αρτοκλασία.

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Αξιοθέατα στο ΔΔ Βίγλας

1. Μοναστήρι Παναγίας Ροδιάς.Βυζαντινός ναός του 8ου αι. σταυροειδής με τρούλο. Μεταγενέστερη προσθήκη νάρθηκα. Ο ναός είναι εξ ολοκλήρου αγιογραφημένος με σπάνιας ομορφιάς τοιχογραφίες. Το πλακόστρωτο και γενικά η συντήρηση του ναού οφείλεται στους κατοίκους της Βίγλας, στις άοκνες προσπάθειες του εφημέριου και των επιτρόπων.
Εορτάζει στις 15 Αυγούστου (14 παραμονή) και 22 Αυγ.
Βρίσκεται 4 περίπου χιλιόμετρα μετά την Βίγλα, σε εξαίσια θέση στους πρόποδες του Μαυροβουνίου και εφαπτόμενο στην λιμνοθάλασσα Ροδιάς.

2. Σπηλιά του Αι-Βλάσση. Σπηλιά όπου μόνασε ο Άγιος Βλάσιος της Σεβαστείας. Το βάθος της σπηλιάς δεν είναι εξακριβωμένο.Σήμερα διασώζονται αχνές τοιχογραφίες, σε πείσμα του ξεθωριάρη χρόνου. Επίσης λαξεμένος τρούλος στην οροφή της Σπηλιάς, απομεινάρια τοιχοποιοίας στα πλάγια , διαχωριστικό τοιχοίο του ιερού και παλιές χαραγμένες ημερομηνίες. Δυστυχώς η κάπνα από τη φωτιά και η χρήση από τους παλιούς βοσκούς έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος πιθανόν τοιχογραφιών. Βρίσκεται 1 χιλιόμετρο μετά το μοναστήρι, σε περίοπτη θέση σε βραχώδη πλαγιά του Μαυροβουνίου.
3. Δρακότρυπα. Σπηλιά κατακόρυφου βάθους στην πλαγιά του Μαυροβουνίου , λίγο πριν το εικοστάσι στο δρόμο προς το μοναστήρι (400 μ. έξω από το χωριό). Από μαρτυρίες στη σπηλιά υπάρχουν σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Δεν έχει εξερευνηθεί.

4. Αγιος Νικόλαος στο βουνό. Ναός ρυθμού Βασιλικής στην πλαγιά του Μαυροβουνίου. Έχει χαρακτηριστεί βυζαντινό μνημείο. Αντί για κεραμίδια στη σκεπή έχει πλάκες.Εκεί βρίσκεται και το κοιμητήριο της Βίγλας.
Εορτή 06 Δεκεμβρίου.

5. Παλιό Σκολιό. Πέτρινο κτίριο στην πλαγιά του Μαυροβουνίου. Χτίστηκε την δεκαετία του 1930 από τους κατοίκους της Βίγλας με πέτρα από το βουνό. Προοριζόταν για σχολείο. Έμεινε χωρίς σκεπή και δεν χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό που φτιάχτηκε. Σήμερα μετά από ανακαίνιση που έγινε από τον σύνδεσμο κοινοτήτων Αμβρακικού, χρησιμοποιείται από τον Μορφωτικό-Εκπολιτιστικό Σύλλογο Βίγλας.

6.΄΄Σπίτι παιδιού΄΄.Πέτρινο κτίριο στην είσοδο της Βίγλας. Χρησιμοποιούνταν για δεκαετίες ως παιδικός σταθμός με ωράριο 08.00-17.00 από τον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας για να βοηθιούνται οι αγρότισσες μητέρες. Σήμερα στεγάζει τον δημοτικό παιδικό σταθμό, το αγροτικό ιατρείο και τον γυναικείο συναιτερισμό παραδοσιακών υφαντών και στολών.

7. Άγιος Νικόλαος ο νεομάρτυρας. Ναός νεόδμητος στην είσοδο του ΔΔ Βίγλας, απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο και ΄΄το σπίτι του παιδιού΄΄.Χτίστηκε από δωρεές των κατοίκων του ΔΔ Βίγλας και από τα έσοδα από την πώληση του αγροτεμαχίου (περιουσία ) του ναού του ΔΔ Βίγλας.Πολιούχος του ΔΔ Βίγλας.
Εορτή στις 10 Μαίου.

8. Δημοτικό Σχολείο Βίγλας-Νηπιαγωγείο. Πέτρινο κτίριο στην είσοδο του ΔΔ Βίγλας. Χτίστηκε το 1950 από ομάδα Ολλανδών όπως και ο νέος οικισμός , όπου εγκαταστάθηκαν δωρεάν Έλληνες πρόσφυγες από αλησμόνητες πατρίδες.

9. Παρατηρητήρια. Υπερκείμενες ξύλινες κατασκευές 5 μέτρων με σκέπαστρα, από όπου μπορεί κάποιος να παρατηρήσει τους υπέροχους υγροτόπους της Βίγλας και τα σπάνια είδη πουλιών που ενδημούν εδώ.
Βρίσκονται:
1.το ένα εφαπτόμενο στην λιμνοθάλασσα του Αι-Γιωργιού και Ροδιάς (μια εξαιρετική διαδρομή χιλίων μέτρων μέσα στις λιμνοθάλασσες με τα πόδια ή με όχημα). Η Πρόσβαση λίγο πριν από τις ΄΄Μιλιχιές΄΄(λιμανάκι για τα ΄΄πριάρια΄΄).
και
2.το άλλο στην περιοχή Αι-Γιώργης (θέση που υπήρχε παλιά εκκλησία ,όπως μαρτυρά το πλήθος από διάσπαρτες πέτρες και το παλιό εικονοστάσι) μια εξαιρετική διαδρομή χιλίων πεντακοσίων μέτρων παράλληλα με τον υγρότοπο.Πρόσβαση από τη ΄΄Λάκα΄΄ (περιοχή εκατό μέτρα έξω από τη Βίγλα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου