Εορτή Αγίου Νικολάου 06 Δεκ (η παλιά μεταβυζαντιινή πετρόχτιστη Εκκλησία στο βουνό)

Κάθε χρόνο τιμάται στη Βίγλα Άρτας ο Άγιος Νικόλαος.
Η εκκλησία στη Βίγλα, αποτελεί μεταβυζαντινό μνημείο κι είναι ρυθμού βασιλικής. Για το χτίσιμό της χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το βουνό της Βίγλας (Μαυροβούνιο) και για τη σκεπή πέτρινες πλάκες (πλακανίδες) από το αυτό βουνό. Είναι χτισμένη σχετικά ψηλά στο βουνό σε υψόμετρο περίπου 85μ. από την επιφάνεια του Αμβρακικού, όταν το βουνό έχει υψόμετρο 329μ.
Την παραμονή της εορτής τελείται μέγας εσπερινός και αρτοκλασία.

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

΄΄Γέφυρες΄΄

20 Σεπ 2010:Το ΓΕΣ, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του Στρατού Ξηράς, τοποθέτησε στρατιωτική γέφυρα τύπου ΜΠΕΛΕΫ Μ2 στον οικισμό Κάλχας του νομού Ροδόπης. Στον οικισμό, που κατοικείται κυρίως από Έλληνες Μουσουλμάνους, η μέχρι τώρα μετακίνηση των κατοίκων πραγματοποιείτο από κοιτόστρωση (τσιμεντένιο κομμάτι δρόμου μέσα στα νερά του ποταμού), γεγονός που καθιστούσε την πρόσβαση ιδιαίτερα δύσκολη κατά τις μέρες του χειμώνα. Με την τοποθέτηση της γέφυρας διευκολύνεται η μετακίνηση των κατοίκων εντός του οικισμού, αλλά και η προσβασιμότητα του οικισμού από την πόλη της Κομοτηνής.
Πηγή www.army.gr


ΣΧΟΛΙΟ:
Το αντίστοιχο έργο για τον οικισμό Παλαιοσκαμνιάς (Δήμου Αμβρακικού), παραπέμφθηκε στις καλένδες (παρόλο που το στρ. συνεργείο έκανε αυτοψία και μετρήσεις). Με ευθύνη ποιού άραγε?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου