Εορτή Αγίου Νικολάου 06 Δεκ (η παλιά μεταβυζαντιινή πετρόχτιστη Εκκλησία στο βουνό)

Κάθε χρόνο τιμάται στη Βίγλα Άρτας ο Άγιος Νικόλαος.
Η εκκλησία στη Βίγλα, αποτελεί μεταβυζαντινό μνημείο κι είναι ρυθμού βασιλικής. Για το χτίσιμό της χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το βουνό της Βίγλας (Μαυροβούνιο) και για τη σκεπή πέτρινες πλάκες (πλακανίδες) από το αυτό βουνό. Είναι χτισμένη σχετικά ψηλά στο βουνό σε υψόμετρο περίπου 85μ. από την επιφάνεια του Αμβρακικού, όταν το βουνό έχει υψόμετρο 329μ.
Την παραμονή της εορτής τελείται μέγας εσπερινός και αρτοκλασία.

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

ΒΙΓΛΑ, αφιέρωμα!! Εκεί όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα.



΄΄Αφιέρωμα στη Βίγλα που γεννήθηκα και μεγάλωσα΄΄

ΒΙΓΛΑ (παρατηρητήριο): Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αμβρακικού στις νοτιοανατολικές ακτές του νομού Άρτας, στο μέσον του Αμβρακικού Κόλπου

Υπέροχη φύση, γραφικές ακτές, εκπληκτικές εναλλαγές του βιότοπου, στο μεγαλύτερο Εθνικό πάρκο υγροτόπων (Ελλάδας και Ευρώπης).

Ξεκινώντας από την Άρτα θα πάρετε το δρόμο προς τα πεδινά. Στο γεφύρι της Άρτας θα στρίψετε αριστερά, στη διασταύρωση της λεωφόρου Αμβρακικού. Θα περάσετε από Κωστακιούς, από το Α.ΤΕΙ Άρτας και θα προχωρήσετε ευθεία. Στο ύψος του αντλιοστασίου Βίγλας (12 χλμ από Άρτα), θα στρίψετε δεξιά.
Μπροστά σας θα δείτε πλέον το Μαυροβούνιο (329 μ. υψ.). Στις πλαγιές του φιλοξενούνται πολλά μελίσσια.
Αδιαπέραστο πλέον από την πυκνή βλάστηση αγριελιών αλλά κι ως επί το πλείστον θάμνων και χαμηλών δένδρων αποτελεί καταφύγιο και τώρα και παλιότερα πολλών άγριων ζώων και πουλιών.
Θα δείτε γεράκια, αϊτούς, αγριοπερίστερα, λαγούς, χελώνες, παμπόνηρες αλεπούδες, ασβούς, κουνάβια, σκίουρους, άγρια βουβάλια και μοσχάρια.
Στα χαμηλά και πριν την είσοδο στον υγροβιότοπο θα παρατηρήσετε σουσουράδες, σπουργίτια, πετροχελίδονα, τσαλαπετεινούς, στραγαλίνια, κοκκινολαίμηδες, τσίχλες, καρδερίνες, μπεκάτσες, ΄΄τζουρβέλια΄΄, ΄΄μπουντοβάνες΄΄, δεκαοχτούρες, καρακάξες, χελιδόνια και λελέκια.
Ενώ με την είσοδο στον υγροβιότοπο όλα τα είδη των υδρόβιων πουλιών, πολλούς αργυροπελεκάνους και κυριότερα τις νερόκοτες (΄΄λούφες΄΄) και τις αγριόπαπιες να βγάζουν βόλτα τα μικρά τους και να τα μαθαίνουν πώς να κολυμπούν και να βρίσκουν την τροφή τους.
Από πλευράς χλωρίδας απαντάται όλη η άγρια χλωρίδα της χώρας μας, είτε αυτή ευδοκιμεί σε πεδινά και υδρόβια εδάφη, είτε σε ημιορεινά και αρχικώς ορεινά εδάφη.
Θα θαυμάσετε την όμορφη εκκλησία του Αγίου Νικολάου ( χτιστή από ντόπια πέτρα – σκεπή από ντόπιες σκούρες ΄΄πλακανίδες΄΄, ρυθμού βασιλικής με το δεσπόζον καμπαναριό), το παλιό πετρόχτιστο σκολιό, ανεβαίνοντας για το βουνό.
Σταθείτε στην πλατεία, απολαύστε τον καθαρό αέρα και την ομορφιά του τοπίου.
Εκεί στο κέντρο του χωριού, το απόγευμα ,μπορείτε να χαλαρώσετε και να πιείτε τον καφέ σας στα παραδοσιακά καφενεία. Ζητείστε γλυκό του κουταλιού και καθίστε στο πιο παλιό πετρόχτιστο καφενείο τoυ χωριού (από το 1954).
Από ψηλά μπορείτε να αγναντέψετε την εξαίσια θέα στον καταπράσινο κάμπο της Άρτας και στον απέραντο Αμβρακικό κόλπο, έως τις απέναντι ακτές της Αιτωλοακαρνανίας και της Πρέβεζας.
Καλά κρυμμένες στο Μαυροβούνιο βρίσκονται οι σπηλιές του, οι οποίες τώρα εξερευνώνται από ομάδα σπηλαιολόγων (2η αποστολή-Αυγ 2009). Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες.
Συνεχίστε έπειτα στο μοναστήρι της Παναγίας Ροδιάς (βυζαντινό παλιό μοναστήρι με εξαίσιο τέμπλο και τις εξαίρετες τοιχογραφίες λαικής τεχνοτροπίας με έντονα χρώματα). Όμορφη πλακόστρωτη περίβολος με το πηγάδι με το δροσερό νερό και εξίσου όμορφη θέα στην πιο βαθιά λιμνοθάλασσα του Αμβρακικού, αυτή της Ροδιάς (3μ. βάθος).
Πριν το μοναστήρι στρίψτε αριστερά και πάτε στο παρατηρητήριο πουλιών και στο ιβάρι με τα ψάρια.
Πιο κάτω θα βρείτε τη σπηλιά του ΑΙ-Βλάσση, στην οποία μπορείτε να ανεβείτε από το πλακόστρωτο μονοπάτι 200μ. Θα βρεθείτε σε πλακόστρωτη περίβολο με όμορφο κιόσκι, από όπου μπορείτε να αγναντέψετε το τοπίο, τη λιμνοθάλασσα Ροδιάς και Κωνστάντιο, την Αγία Άννα (εκκλησία στο μέσον της λιμνοθάλασσας, πρόσβαση μόνο με βάρκα) και το θεσπέσιο ηλιοβασίλεμα.
Η σπηλιά χρησιμοποιήθηκε από τον μοναχό Άγιο Βλάσιο της Σεβαστείας (είχε διαμορφωθεί σε εκκλησία). Σώζονται αχνές τοιχογραφιες και απομεινάρια του διαχωριστικού του ιερού με τον κυρίως ναό.
Από εκεί μπορείτε να επιστρέψετε ή να συνεχίσετε προς το ΔΔ Στρογγυλής.

Αγορές: εσπεριδοειδή, ψάρια, χέλια, αυγά, κοτόπουλα, ζαρζαβατικά-λαχανικά (κάθε είδους).
Παραδοσιακές στολές , κεντητά και υφαντά από τον γυναικείο οικοτεχνικό συνεταιρισμό.
Δύο σύλλογοι δραστηριοποιούνται στη Βίγλα: Ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος και ο Ποντιακός στεγασμένοι σε δύο αξιόλογα παλιά πέτρινα κτίρια του χωριού.
Στην είσοδο της Βίγλας θα δείτε το Δημοτικό Σχολείο Βίγλας (το μεγαλύτερο στο Δήμο Αμβρακικού μετά από αυτό της έδρας του Δήμου) και την νέα Εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Πανηγύρι στις 09 Μαίου. Θρησκευτικές εορτές στις 09 Μαίου, 15 και 22 Αυγούστου, 21 Νοεμβρίου, 06 Δεκεμβρίου.
Μετάβαση: από Αθήνα 370 χλμ, από Θες/νίκη 320 χλμ (ΚΤΕΛ 2681027312), από Άρτα 15 χλμ με πυκνή καθημερινή συγκοινωνία με το αστικό ΚΤΕΛ.
Διαμονή: Ξενώνες και ΞΕΝΟΔΟΧΕΊΑ στην Κορωνησία
Φαγητό: στη Βίγλα, στο Πολύδροσο, στην Παλαιοσκαμνιά, στην Κορωνησία.
Χάρτης: από το site. www.nomarxia-artas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου