Εορτή Αγίου Νικολάου 06 Δεκ (η παλιά μεταβυζαντιινή πετρόχτιστη Εκκλησία στο βουνό)

Κάθε χρόνο τιμάται στη Βίγλα Άρτας ο Άγιος Νικόλαος.
Η εκκλησία στη Βίγλα, αποτελεί μεταβυζαντινό μνημείο κι είναι ρυθμού βασιλικής. Για το χτίσιμό της χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το βουνό της Βίγλας (Μαυροβούνιο) και για τη σκεπή πέτρινες πλάκες (πλακανίδες) από το αυτό βουνό. Είναι χτισμένη σχετικά ψηλά στο βουνό σε υψόμετρο περίπου 85μ. από την επιφάνεια του Αμβρακικού, όταν το βουνό έχει υψόμετρο 329μ.
Την παραμονή της εορτής τελείται μέγας εσπερινός και αρτοκλασία.

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2010

07 ΦΕΒ 10.00 2010. Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Φάληρο. Εκδήλωση ΄΄Η πίτα του Ηπειρώτη΄΄Συμμετοχή του Εκπολιτιστικού-Μορφωτικού Συλλόγου Βίγλας΄η Ροδιά΄

Ο Εκπολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος Βίγλας Αμβρακικού Άρτας συμμετείχε με το χορευτικό του τμήμα στην εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στα στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την 07 10.00 Φεβ 2010.Έλαβε μέρος με χοροδιδάσκαλο τη Μαρία Νάκα, 15 μέλη του χορευτικού και χόρεψε τέσσερις χορούς.
Μια πραγματικά αξιέπαινη προσπάθεια του συλλόγου που γέμισε με χαρά, πρωτόγνωρες εμπειρίες και χτίσιμο συλλογικής συνείδησης όλους όσους συμμετείχαν ή ταξίδεψαν από μακριά για να δουν το σύλλογο ή λόγω διαμονής στην Αττική μετέβηκαν στο στάδιο.
Μπράβο, και να υπάρξει κι επόμενο βήμα.


Στην εκδήλωση , η οποία ήταν αφιερωμένη στην Ηπειρώτισσα, βραβεύτηκε ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Υφαντών και Κεντητών Παραδοσιακών Στολών ΒΙΓΛΑΣ, για την συμβολή του στην διατήρηση της παράδοσης της Ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου