Εορτή Αγίου Νικολάου 06 Δεκ (η παλιά μεταβυζαντιινή πετρόχτιστη Εκκλησία στο βουνό)

Κάθε χρόνο τιμάται στη Βίγλα Άρτας ο Άγιος Νικόλαος.
Η εκκλησία στη Βίγλα, αποτελεί μεταβυζαντινό μνημείο κι είναι ρυθμού βασιλικής. Για το χτίσιμό της χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το βουνό της Βίγλας (Μαυροβούνιο) και για τη σκεπή πέτρινες πλάκες (πλακανίδες) από το αυτό βουνό. Είναι χτισμένη σχετικά ψηλά στο βουνό σε υψόμετρο περίπου 85μ. από την επιφάνεια του Αμβρακικού, όταν το βουνό έχει υψόμετρο 329μ.
Την παραμονή της εορτής τελείται μέγας εσπερινός και αρτοκλασία.

Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

Συγκριτικά Πλεονεκτήματα

Συγκριτικά πλεονεκτήματα νέου Δήμου Αρταίων

Ο μεγάλος μητροπολιτικός πλέον Δήμος του νομού Άρτας, είναι ο νέος Δήμος Αρταίων.
Σε όλη την Ήπειρο, αποτελεί τον δεύτερο Δήμο σε πληθυσμό της περιφέρειας Ηπείρου. Ο νέος Δήμος έχει πρόσβαση στην θάλασσα. Στην θάλασσα (έτσι συνηθίσαμε να λέμε τον Αμβρακικό κόλπο) που από τα πανάρχαια χρόνια υπήρξε πηγή ανάπτυξης και πλούτου για όλες τις πόλεις που είχαν πρόσβαση και διέξοδο σε αυτή. Εμπόριο, συγκοινωνίες, τουρισμός, μεταποίηση (ιδιαίτερα του αυγοτάραχου), αθλήματα, αναψυχή κι ότι άλλο έχει σχέση με την θάλασσα αποτελούν αντικείμενα ανάπτυξης και ευκαιρίες απασχόλησης για νέους και νέες, αρκεί να δοθεί η πρέπουσα σημασία και βαρύτητα από την νέα Δημοτική Αρχή.
Το οικοσύστημα του Αμβρακικού κόλπου μπορεί να δώσει πολλά, αρκεί να το δούμε σωστά, να το αναπτύξουμε και να το προβάλλουμε. Από την Ευρωπαϊκή ένωση πολλά κονδύλια μέχρι σήμερα έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα. Δεν έχουμε δικαίωμα να χάσουμε άλλα. Η λεγόμενη κρίση δεν περιμένει και δεν είναι επιλεκτική. Οι διαδικασίες θα πρέπει άμεσα να κινηθούν από τους νεοεκλεγμένους και να εισρεύσουν τα χρήματα που μπορούμε και δικαιούμαστε να διεκδικήσουμε.

Πέραν των παραπάνω, θα αναφέρω ενδεικτικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του νέου Δήμου:

1) Βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία σε όλη την έκταση του νέου Δήμου. Πλήθος τουριστών τα αναζητά και θέλει να τα επισκέπτεται. Ας τα αναδείξουμε, ας τα συνδέσουμε, ας τα κάνουμε επισκέψιμα κι ας τα προβάλλουμε στους τουριστικούς πράκτορες.
2) Θρυλικό γεφύρι της Άρτας και παραποτάμια περιοχή. Δεν μένει παρά να παραδειγματιστούμε από πολλές πόλεις της Ευρώπης που τα ποτάμια τους αποτελούν στολίδι για αυτές. Χώρος αναψυχής, πολιτισμού κι επισκεψιμότητας ντόπιων και ξένων σε συνδυασμό με το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο.
3) Κέντρο Υγροτόπων Ροδιάς-Ρωμαική έπαυλη- κρουαζιέρες στις λιμνοθάλασσες και στην πλωτή εκκλησία της Αγίας Άννας- Σπηλιά του Αγίου Βλασίου – μοναστήρι Παναγίας Ροδιάς-Παρατηρητήρια πουλιών. Εκτεταμένη προβολή και επαρκής οδική διασύνδεση θα οδηγήσει τους αρκετούς πλέον επισκέπτες να πολαπλασιαστούν και να αποτελέσουν ένα δυναμικό για περεταίρω ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Τα σχολεία του νέου Δήμου ας αποτελέσουν τους πυρήνες για την μελέτη, την προστασία αλλά και την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της περιοχής.
4) Ανάδειξη κι αξιοποίηση των σπηλαίων με τους σταλαγμίτες-σταλακτίτες στη Βίγλα Άρτας. Οργάνωση και επίβλεψη εκ νέου αποστολής από την σπηλαιολογική εταιρεία (ΣΠΕΛΕΟ), η οποία με μηδαμινά έξοδα βοηθά διάφορους φορείς προς αυτή την κατεύθυνση.
5) Κορωνησία. Ανάπλαση και ανάδειξη του νησιού του Αμβρακικού. Η μοναδική σε ομορφιά διαδρομή και το όμορφο ψαροχώρι θα πρέπει να προσελκύουν σε συνδυασμό με τα προαναφερόμενα, επισκέπτες από όλη την Ευρώπη.
6) Λιμήν Σαλαώρας και αλιευτικό καταφύγιο τάφρου. Με κονδύλια από πολλά προγράμματα μπορούν να μετατραπούν σε αληθινό στολίδι και πλουτοπαραραγωγικό άξονα για το νέο Δήμο Αρταίων. Ειδικά η τάφρος, με κατάλληλη διαμόρφωση μπορεί να μετατραπεί πέρα από ένα άριστο ΑΛΙΕΥΤΙΚΌ καταφύγιο (για τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες που έχουν ραγδαία αυξηθεί) και σε ένα χώρο Ναυτικού Ομίλου αλλά και υποδοχής σκαφών (όσων λατρεύουν τον Αμβρακικό). Φωτισμός, παροχές νερού και ρεύματος, κάδοι απορριμμάτων, προπονητικό κέντρο, προβλήτες και διαμόρφωση οχθών είναι μερικά από αυτά που θα δώσουν πινελιά ανάπτυξης. Το ανακαινισμένο κτίριο στη Σαλαώρα ας αποτελέσει την έδρα του Λιμενικού Σταθμού-Υπολιμεναρχείου, που επιτάσσει ο κόσμος να έχουμε σαν νομός.
7) Αυγοτάραχο Αμβρακικού. Διεκδίκηση ονομασίας προέλευσης για το χρυσάφι που βγάζει και χαρίζει ο Αμβρακικός στους επαγγελματίες ψαράδες. Η βοήθεια του Δήμου προς την κατεύθυνση αυτή κρίνεται επιβεβλημένη.


Όλα τα παραπάνω αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν εφόσον τα εκμεταλλευτούμε, να βοηθήσουν στο αρθεί από την απομόνωση, την αποξένωση και τον λήθαργο η νέα Άρτα.

Τα αναφερόμενα συγκριτικά πλεονεκτήματα δεν είναι τα μόνα, αλλά σε ιεράρχηση κρίνω ότι είναι τα πρώτα που απαιτείται να επισημανθούν και να μπουν σε τροχιά άμεσης ΄΄υλοποίησης΄΄.
Τα νέα μέλη του κατά 100% ανανεωμένου Δημοτικού Συμβουλίου δεν δικαιούνται να ολιγωρήσουν. Το οφείλουν σε αυτούς που τους εξέλεξαν, το οφείλουν στην Άρτα. Στην Άρτα των ονείρων τους, στην ονειρεμένη Άρτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου