Εορτή Αγίου Νικολάου 06 Δεκ (η παλιά μεταβυζαντιινή πετρόχτιστη Εκκλησία στο βουνό)

Κάθε χρόνο τιμάται στη Βίγλα Άρτας ο Άγιος Νικόλαος.
Η εκκλησία στη Βίγλα, αποτελεί μεταβυζαντινό μνημείο κι είναι ρυθμού βασιλικής. Για το χτίσιμό της χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το βουνό της Βίγλας (Μαυροβούνιο) και για τη σκεπή πέτρινες πλάκες (πλακανίδες) από το αυτό βουνό. Είναι χτισμένη σχετικά ψηλά στο βουνό σε υψόμετρο περίπου 85μ. από την επιφάνεια του Αμβρακικού, όταν το βουνό έχει υψόμετρο 329μ.
Την παραμονή της εορτής τελείται μέγας εσπερινός και αρτοκλασία.

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Λίγα μέτρα έξω από το χωριό Βίγλα Άρτας, στις ομορφιές του Αμβρακικού και του βουνού (Μαυροβουνίου)










Εφαπτόμενο το χωριό Βίγλα στον Αμβρακικό κόλπο. Η γαλήνη - η ηρεμία - η ομορφιά του τοπίου και της ορνιθοπανίδας. Το βουνό της Βίγλας αγέρωχο και επιβλητικό.

Έχουμε μήνα Δεκέμβριο του έτους 2010, ο φωτογραφικός φακός του Κων. Χρ. Κούτα μας αποτυπώνει όμορφες στιγμές από το χωριό.

Η επαφή με τη φύση μας κάνει καλύτερους, αυτά που μας δίνει ας τα προασπίσουμε.
Ας κάνουμε πράξη το χώρο αναψυχής εκεί στο χωριό, εκεί που η φύση γαλήνια σε περιμένει να την απολαύσεις. Με όμορφα παγκάκια, με σμιλεμένη πέτρα από το βουνό, με πεζόδρομο για πεζοπορία δίπλα στο νερό. Βουνό και θάλασσα, ο καλύτερος συνδυασμός.

Λίγα μέτρα (μόλις 800-1000μ.για διαμόρφωση, είναι αρκετά). Η απόσταση από την πλατεία του χωριού, είναι μόλις 500μ. Τα σπήλαια απέχουν από την ακτογραμμή σε ευθεία γραμμή, περίπου 300μ. Το σχέδιο πόλεως στο Μαυροβούνιο απέχει από την ακτογραμμή 400μ.(Επισημαίνεται ότι ενώ έχουν μοιραστεί πάνω από 30 οικόπεδα στο βουνό με καταπληκτική θέα στον Αμβρακικό, πρόσβαση σε δρόμο ασφαλτοστρωμένο ή τσιμεντόστρωτο έχουν μόλις 10.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου