Εορτή Αγίου Νικολάου 06 Δεκ (η παλιά μεταβυζαντιινή πετρόχτιστη Εκκλησία στο βουνό)

Κάθε χρόνο τιμάται στη Βίγλα Άρτας ο Άγιος Νικόλαος.
Η εκκλησία στη Βίγλα, αποτελεί μεταβυζαντινό μνημείο κι είναι ρυθμού βασιλικής. Για το χτίσιμό της χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το βουνό της Βίγλας (Μαυροβούνιο) και για τη σκεπή πέτρινες πλάκες (πλακανίδες) από το αυτό βουνό. Είναι χτισμένη σχετικά ψηλά στο βουνό σε υψόμετρο περίπου 85μ. από την επιφάνεια του Αμβρακικού, όταν το βουνό έχει υψόμετρο 329μ.
Την παραμονή της εορτής τελείται μέγας εσπερινός και αρτοκλασία.

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Έργα πρέποντα να γίνουν (Βίγλα-Αμβρακικός)

Κυκλικός κόμβος στην είσοδο της Βίγλας.


Ανεμογεννήτριες (στο βουνό της Βίγλας, που φυσάει σε καθημερινή βάση)για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και πρόσθετα έσοδα στο Δήμο. Ας παραδειγματιστούμε από την Ανάβρα Μαγνησίας (όπου τις έφτιαξαν) κι έχουν έσοδα 100.000,00 ευρώ το χρόνο.


Θα ήθελα να θέσω το ερώτημα, εάν στο ύψος του αντλιοστασίου Βίγλας, όπου υπάρχει επικίνδυνη διασταύρωση και ενώνεται η οδός με την ε.ο. Άρτας – Κορωνησίας, θα υπάρξει παρέμβαση με φωτισμό, όπως συνέβη στις διασταυρώσεις Πασσά, Ανέζας, Γαβριάς; Το σημείο, ιδιαίτερα τη νύχτα είναι επικινδυνότατο.




Για τους ψαράδες που αράζουν τις βάρκες στην τάφρο της Σαλαώρας, η οποία σημειωτέον είναι πλεύσιμη σε αρκετή απόσταση, είναι απαράδεκτο, να μην έχουμε μεριμνήσει ώστε να υπάρχουν τα εξής: 1.Υποδομές για πρόσδεση και επιβίβαση στα σκάφη, βάρκες. 2.Φωτισμός. 3.Ειδική ράμπα καθέλκυσης κι ανέλκυσης σκαφών. 4.Ασφάλτινη πρόσβαση στις όχθες της πλωτής τάφρου 5.Τουαλέτες 6.Κάδοι Κατά τη γνώμη μου η τάφρος αυτή θα μπορούσε να γίνει με πολύ ελάχιστα χρήματα (ακόμη και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, κ.α.) ένα άριστο αλιευτικό καταφύγιο και γιατί όχι και χώρος ελλιμενισμού σκαφών των επισκεπτών του Αμβρακικού.



Ερωτώ τι πρόκειται να γίνει για την γέφυρα στο ύψος του κέντρου ΄΄ΜΑΓΚΛΑΡΑΣ΄΄ στον οικισμό Παλαιοσκαμνιάς. Εκεί εξυπηρετούνται πέραν των κατοίκων του οικισμού και οι κάτοικοι της Βίγλας , οι επισκέπτες της περιοχής και οι αγρότες των γύρω ΔΔ όπως Μύτικα, Πολυδρόσου, Καλογερικού που έχουν χωράφια στην περιοχή. Βλέπουμε πως αρκετές γέφυρες έγιναν στο δρόμο Άρτας - Κορωνησίας (τρεις) και αναρωτιόμαστε γιατί δεν συμβαίνει κι εδώ το ίδιο και πότε θα προγραμματιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου