Εορτή Αγίου Νικολάου 06 Δεκ (η παλιά μεταβυζαντιινή πετρόχτιστη Εκκλησία στο βουνό)

Κάθε χρόνο τιμάται στη Βίγλα Άρτας ο Άγιος Νικόλαος.
Η εκκλησία στη Βίγλα, αποτελεί μεταβυζαντινό μνημείο κι είναι ρυθμού βασιλικής. Για το χτίσιμό της χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το βουνό της Βίγλας (Μαυροβούνιο) και για τη σκεπή πέτρινες πλάκες (πλακανίδες) από το αυτό βουνό. Είναι χτισμένη σχετικά ψηλά στο βουνό σε υψόμετρο περίπου 85μ. από την επιφάνεια του Αμβρακικού, όταν το βουνό έχει υψόμετρο 329μ.
Την παραμονή της εορτής τελείται μέγας εσπερινός και αρτοκλασία.

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Το έθιμο με τα πολυσπόρια, 21 Νοεμβρίου τα Εισόδια της Θεοτόκου


21 Νοεμβρίου
Τα εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου
(Αυτή την εποχή η Παναγία αποκαλείται και πολυσπορίτισσα, ιδίως σε αγροτικές περιοχές). Η Παναγία για τους αγρότες είναι αυτή που ευλογεί τους σπόρους έτσι ώστε η καλλιεργητική χρονιά που ανοίγει με τη σπορά των σιταριών τον ΄΄σπαρτό΄΄ μήνα (Νοέμβριο)να πάει καλά από πλευράς παραγωγής.
Κάθε χρόνο την 21 Νοεμβρίου, το μοναστήρι της Παναγίας Ροδιάς στη Βίγλα Άρτας ανοίγει και τελείται Θεία Λειτουργία προς τιμήν της Παναγίας από τον πάτερ του χωριού.
Έτσι και φέτος, πλήθος προσκυνητών παρευρέθηκαν στο μοναστήρι και στη Θεία Λειτουργία.

Το έθιμο με τα πολυσπόρια στη Βίγλα Άρτας

Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα οι γυναίκες της Βίγλας ετοιμάζουν και προσφέρουν τα πολυσπόρια.
Τα πολυσπόρια αποτελούνται από βρασμένο άσπρο καλαμπόκι, βρασμένο σιτάρι, καβουρδισμένο σουσάμι, τριμμένη καρυδόψυχα, σταφίδα (μαύρη ή άσπρη), σπόρους από ρόδι, κανέλα, ζάχαρη ή μέλι.

Προετοιμασία (4-6 μερίδες)
Ξεσπυρίζουμε έξι ξερά άσπρα καλαμπόκια, τα πλένουμε και τα βάζουμε σε νερό για να φουσκώσουν οι σπόροι(τουλάχιστον για 24 ώρες, ώστε να βράσουν γρήγορα και να ανοίξουν οι σπόροι, περίπου 3 ώρες για 24 ώρες, ο χρόνος βρασίματος μειώνεται όταν αυξάνεται ο χρόνος μουλιάσματος ).Αφού βράσει το καλαμπόκι το στραγγίζουμε.
Παίρνουμε έξι φλυτζάνια σιτάρι, το πλένουμε και το βράζουμε. Αν θέλουμε να βράσει αμέσως το βάζουμε σε νερό για να φουσκώσουν οι σπόροι. Αφού βράσει το σιτάρι το στραγγίζουμε
Παίρνουμε έξι φλυτζάνια καρυδόψυχα και την χτυπάμε στο γουδί. Την τριμμένη την βάζουμε σε πιάτο
Ξεσπυρίζουμε 1-2 ρόδια σε πιάτο.
Παίρνουμε ένα σακουλάκι σουσάμι και το καβουρδίζουμε ελάχιστα στο τηγάνι. (Αν θέλουμε μπορούμε να το χτυπήσουμε ελάχιστα στου γουδί).
Επιπλέον χρειαζόμαστε ένα σακουλάκι σταφίδα, ένα φακελάκι κανέλα, ανάλογη ζάχαρη ή μέλι.

Ετοιμασία πιάτου.

Τα παλιότερα χρόνια οι νοικοκυρές ανακάτευαν όλα τα υλικά και τα πρόσφεραν σε μια μεγάλη βαθιά πιατέλα με το ξύλινο κουτάλι στο μέσον του τραπεζιού και τις ανάλογες ΄΄λίμπες΄΄ (βαθιά μεταλλικά πιάτα). Δεν περίσσευε τίποτα από την γλυκιά αυτή νοστιμιά.
Σήμερα, επειδή προσέχουμε την ποσότητα στη διατροφή μας, όλα τα υλικά τα βάζουμε σε μπουφέ. Ο καθένας βάζει την ποσότητα που θέλει και φτιάχνει το πιάτο μόνος του.
Πρόκειται για ένα πιάτο μεσογειακό, πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, πρωτείνες και ιχνοστοιχεία.



Χρόνια Πολλά, Και του χρόνου.
Ευστρατίου Όλγα
Τοπική σύμβουλος Βίγλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου