Εορτή Αγίου Νικολάου 06 Δεκ (η παλιά μεταβυζαντιινή πετρόχτιστη Εκκλησία στο βουνό)

Κάθε χρόνο τιμάται στη Βίγλα Άρτας ο Άγιος Νικόλαος.
Η εκκλησία στη Βίγλα, αποτελεί μεταβυζαντινό μνημείο κι είναι ρυθμού βασιλικής. Για το χτίσιμό της χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το βουνό της Βίγλας (Μαυροβούνιο) και για τη σκεπή πέτρινες πλάκες (πλακανίδες) από το αυτό βουνό. Είναι χτισμένη σχετικά ψηλά στο βουνό σε υψόμετρο περίπου 85μ. από την επιφάνεια του Αμβρακικού, όταν το βουνό έχει υψόμετρο 329μ.
Την παραμονή της εορτής τελείται μέγας εσπερινός και αρτοκλασία.

Σάββατο 23 Μαΐου 2009

ΒΙΓΛΑ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ-ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΙΑ-ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑ-ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑ





ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΙΕΣ-ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ



ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΙΑ: Κοινή ονομασία των δικοτυλήδονων φυτών του είδους opuntia ficus-indira, της οικογένειας κακτιδών.Πρόκειται για θαμνόμορφο κάκτο, ύψους 3-4 μ.,ο οποίος κατάγεται από το Μεξικό. Ο βλαστός του αποτελείται από ένα κοντόχοντρο και ξυλώδες τμήμα, από το οποίο εκφύονται πεπλατυσμένα, ωοειδή, σαρκώδη, πράσινα άρθρα με σκληρά αγκάθια (τροποποιημένα φύλλα)' τα άρθρα αυτά είναι τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο προσδίδοντας στο φυτό μια ανώμαλη, θαμνώδη όψη (όμορφη).
Τα άνθη του, τα οποία εμφανίζονται συνήθως στο πάνω μέρος του φυτού, είναι άμισχα, μεγάλα και εντυπωσιακά, με ζωηρό κίτρινο χρώμα. Οι μεγάλοι ωοειδείς καρποί του, τα γνωστά φραγκόσυκα, εκφύενται κατευθείαν από τους σαρδώδεις βλαστούς' ο φλοιός τους είναι ροδοκόκκινος, δερματώδης και αγκαθωτός (μικρά τρίχινα αγκάθια αραιά τοποθετημένα τα οποία απομακτύνονται εύκολα με σκουπάκι ή νερό) και περιέχει χυμώδη εδώδιμη σάρκα με πολυάριθμα μικρά σπέρματα (σπόρους).Το μεξικάνικο αυτό φυτό έχει εγκιματιστεί σε πολλές θερμές και ξηρές περιοχές του κόσμου΄σε ορισμένες μάλιστα από αυτές, όπως στην Αυστραλία, έχει εξαπλωθεί πολύ. Είναι πολύ διαδεδομένο στις παραμεσόγειες περιοχές της νότιας Ευρώπης και καλλιεργείται εκτεταμένα στη Σικελία.
Στην Ελλάδα συναντάται αυτοφυές σε ημιορεινά εδάφη, ξηρές τοποθεσίες ενώ καλλιεργείται σε πολλές περιοχές, κυρίως στην Πελοπόννησο, για τον εδώδιμο καρπό του.

ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ: Ο καρπός της φραγκοσυκιάς. Φρούτο βιολογικό, πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Πωλείται στα μανάβικα (όχι της Άρτας, ενώ θα μπορούσε) σε αρκετά υψηλή τιμή (6,00 ευρώ το κιλό, τιμή 2009).Είναι περιζήτητο φρούτο σε αρκετές ευρωπαικές χώρες (Γερμανία - Ιταλία - Γαλλία κ.α.).
Από το φραγκόσυκο παράγεται λικέρ ενώ με απόσταξη παράγονται διάφορα οινοπνευματώδη ποτά (ουίσκυ, τεκίλα, τσίπουρο)
Στη ΒΙΓΛΑ θα τα βρείτε στο Μαυροβούνιο σε μεγάλες ποσότητες.
Η καλλιέργεια φραγκοσυκιάς αποτελεί καλή εναλλακτική καλλιέργεια αφού δεν θέλει νερό, ραντίσματα και λίπανση. Δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες ενώ η αγορά (Ελλάδος - Εξωτερικού ) απορροφά ικανές ποσότητες.
Οι βιταμίνες του φρούτο είναι ευεργετικές στον άνθρωπο. Επίσης κάνει καλό στο πεπτικό σύστημα, τονώνει τον οργανισμό και προσδίδει ανανέωση και ευεξία.
Δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε.
Ζητείστε το από αυτούς που ξέρουν!!!





2 σχόλια:

  1. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΒΙΤΑΜΙΝΟΥΧΑ. ΑΣ ΜΗΝ ΧΑΝΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα. Το φραγκόσυκο (ή κυπριαστί παπουτσόσυκο) το γνωρίζω παιδιόθεν και το τιμώ δεόντως

    ΑπάντησηΔιαγραφή