Εορτή Αγίου Νικολάου 06 Δεκ (η παλιά μεταβυζαντιινή πετρόχτιστη Εκκλησία στο βουνό)

Κάθε χρόνο τιμάται στη Βίγλα Άρτας ο Άγιος Νικόλαος.
Η εκκλησία στη Βίγλα, αποτελεί μεταβυζαντινό μνημείο κι είναι ρυθμού βασιλικής. Για το χτίσιμό της χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το βουνό της Βίγλας (Μαυροβούνιο) και για τη σκεπή πέτρινες πλάκες (πλακανίδες) από το αυτό βουνό. Είναι χτισμένη σχετικά ψηλά στο βουνό σε υψόμετρο περίπου 85μ. από την επιφάνεια του Αμβρακικού, όταν το βουνό έχει υψόμετρο 329μ.
Την παραμονή της εορτής τελείται μέγας εσπερινός και αρτοκλασία.

Κυριακή 10 Μαΐου 2009

ΟΔΙΚΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ-ΖΩΝΕΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ-ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΠΗΛΑΙΟΥ

Ευστρατίου Κλέαρχος
Βίγλα 12 Μαίου 2009
Τηλ. 2681024480
Συν:ένα

ΠΡΟΣ: Κον Θωμά Σάλλα,
Αντινομάρχη Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Άρτας, 47100 ΑΡΤΑ.

ΚΟΙΝ: Διεύθυνση Δασών, Περιφερειακή οδός 47100 ΑΡΤΑ.
Δήμο Αμβρακικού, Ανέζα 47100 ΑΡΤΑ
Τ.Σ. Βίγλας, Βίγλα 47100 ΑΡΤΑ

ΘΕΜΑ: Οδικές προσβάσεις-Ζώνες πυροπροστασίας-Αξιοποίηση σπηλαίου

Κύριε Αντινομάρχα,

Σας αποστέλλουμε χάρτη της περιοχής της ΒΙΓΛΑΣ για να σας ενημερώσουμε, ότι πρέπει να βοηθήσετε να γίνει κάποιο έργο στην περιοχή μας.
Στο χάρτη όπως διαπιστώνετε υπάρχει δρόμος ο οποίος δεν είναι ολοκληρωμένος, (παρότι χαραγμένος) κι ούτε ασφαλτοστρωμένος.(Δ).
Η ολοκλήρωση του δρόμου αυτού (Δ), μέσω της Νομαρχίας (όπως έχουμε διαπιστώσει ότι συμβαίνει και για άλλες περιοχές του νομού μας) θα παρέξει τα παρακάτω πλεονεκτήματα:
Α) θα δώσει αντιπυρική ζώνη στο ΔΔ Βίγλας, που κάθε χρόνο κινδυνεύει από φωτιές,
Β) θα δώσει πρόσβαση εναλλακτικά προς την Εκκλησία (Ε) και το κοιμητήριο, περιφερειακά και επίσης πρόσβαση σε μεγάλα οχήματα όπως π.χ. της Πυροσβεστικής
Γ) θα υπάρξει περιφερειακός δρόμος(- - - - -) ο οποίος θα βοηθήσει στην εύκολή πρόσβαση των υπαρχόντων κατοικιών και επίσης των ιδιοκτητών οικοπέδων στο βουνό που επιθυμούν να τα αξιοποιήσουν οικιστικά ή με ελαιόδενδρα
Στο σημείο που απεικονίζεται στο βουνό (Σο) υπάρχει ένα από τα τρία σπήλαια της Βίγλας, το οποίο επισκέφθηκε και φωτογράφησε ομάδα του ΣΠΕΛΕΟ (Φωτογραφίες του σπηλαίου στο site:www.vigla47100.blogspot.com). Είδε τρεις αίθουσες με σταλακτίτες, σταλαγμίτες και ενδιαφέροντα απολιθωμένα όστρακα και ζωύφια πολύ παλιών ετών. Η πρόσβαση δεν είναι εύκολη για τον απλό πολίτη. Θα θέλαμε να βοηθήσετε σε πρώτη φάση να διανοιγεί δρόμος πρόσβασης (Δ1) και διαμόρφωσης της εισόδου του σπηλαίου, έτσι ώστε να μπορούν διάφοροι επισκέπτες να δουν το σπήλαιο. Η προτεινόμενη χάραξη του δρόμου είναι αυτή που σημειώνεται στο χάρτη (Δ1).
Ακόμη θέλουμε τη βοήθειά σας για την κατασκευή παιδικής χαράς με ξύλινα παιχνίδια και παγκάκια, φιλικά στο περιβάλλον, στην σημειούμενη στο χάρτη περιοχή (Π). Υπόψιν ότι οι αποστάσεις συνολικά δεν ξεπερνούν τα δύο χλμ..
Η παρούσα επιστολή ενέχει θέση αιτήσεως και προσυπογράφεται.

Με εκτίμηση



Προσυπογράφουν
Τοπικοί Σύμβουλοι δδ Βίγλας
Αγροτικός Συνεταιρισμός Βίγλας
Λοιποί κάτοικοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου