Εορτή Αγίου Νικολάου 06 Δεκ (η παλιά μεταβυζαντιινή πετρόχτιστη Εκκλησία στο βουνό)

Κάθε χρόνο τιμάται στη Βίγλα Άρτας ο Άγιος Νικόλαος.
Η εκκλησία στη Βίγλα, αποτελεί μεταβυζαντινό μνημείο κι είναι ρυθμού βασιλικής. Για το χτίσιμό της χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το βουνό της Βίγλας (Μαυροβούνιο) και για τη σκεπή πέτρινες πλάκες (πλακανίδες) από το αυτό βουνό. Είναι χτισμένη σχετικά ψηλά στο βουνό σε υψόμετρο περίπου 85μ. από την επιφάνεια του Αμβρακικού, όταν το βουνό έχει υψόμετρο 329μ.
Την παραμονή της εορτής τελείται μέγας εσπερινός και αρτοκλασία.

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Μοναστήρι Παναγίας Ροδιάς στη Βίγλα Άρτας





Και φέτος πλήθος προσκυνητών κατέφθαναν (με τα πόδια, με ΙΧ αυτοκίνητα, με λεωφορεία, με μοτοσυκλέτες κλπ) από το πρωί στο Μοναστήρι Παναγίας Ροδιάς για να προσκυνήσουν ευλαβικά την παλιά εικόνα της κοιμήσεως της Θεοτόκου που είναι στο βυζαντινό μοναστήρι.Η διαδρομή μαγευτική,η τοποθεσία εξαίσια και ο χώρος για προσευχή ιδανικός.

To μοναστήρι θα είναι ανοιχτό και στα ΄΄εννιάημερα΄΄ , για προσκύνημα.


Υποσημείωση. Θα πρέπει ο δρόμος που οδηγεί στο μοναστήρι να ασφαλτοστρωθεί. Το κόστος για την συντήρησή του θα μειωθεί κατακόρυφα, ενώ οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα διευκολυνθούν τα μέγιστα. Ο παραπάνω δρόμος οδηγεί στις λιμνοθάλασσες,στα παρατηρητήρια, στη σπηλιά του Άι-Βλάσση , στη Στρογγυλή και την Πρέβεζα. Τα χρήματα που δαπανώνται κάθε χρόνο για την συντήρησή του (χαλικόστρωση,ισοπέδωση κλπ) θα έπρεπε να διατεθούν εφάπαξ για ασφαλτόστρωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου