Εορτή Αγίου Νικολάου 06 Δεκ (η παλιά μεταβυζαντιινή πετρόχτιστη Εκκλησία στο βουνό)

Κάθε χρόνο τιμάται στη Βίγλα Άρτας ο Άγιος Νικόλαος.
Η εκκλησία στη Βίγλα, αποτελεί μεταβυζαντινό μνημείο κι είναι ρυθμού βασιλικής. Για το χτίσιμό της χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το βουνό της Βίγλας (Μαυροβούνιο) και για τη σκεπή πέτρινες πλάκες (πλακανίδες) από το αυτό βουνό. Είναι χτισμένη σχετικά ψηλά στο βουνό σε υψόμετρο περίπου 85μ. από την επιφάνεια του Αμβρακικού, όταν το βουνό έχει υψόμετρο 329μ.
Την παραμονή της εορτής τελείται μέγας εσπερινός και αρτοκλασία.

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Βιολογικά πορτοκάλια - μανταρίνια - λεμόνια

Ως παραγωγός βιολογικών εσπεριδοειδών (Αράπη Άννα με πιστοποίηση BioHellas από το 2007, 6936932781) εκφράζω την καταγγελία μου για το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα για επιδότηση βιοκαλλιεργητών τουλάχιστον από το 2007 και μετά. Έτσι οι καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων σύντομα θα οδηγηθούν σε αλλαγή τρόπου καλλιέργειας, αφού το βάρος διατήρησης βιοκαλλιέργειας είναι δυσανάλογο με την παραγωγή αλλά και με τις τιμές στον παραγωγό.

Ποιά η πρόθεση της πολιτείας? Θέλει την βιοκαλλιέργεια?
Γιατί σταμάτησε την επιδότηση από το 2007 και μετά σε όσους επέλεξαν την βιοκαλλιέργεια?
Γιατί οι τιμές στους ΑΓΡΟΤΕΣ είναι πολύ χαμηλές?
Θα υπάρξει κάποιο νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των βιοκαλλιεργητών?



Πληροφοριακά στοιχεία:
Βιολογικά προϊόντα ονομάζονται τα προϊόντα εκείνα, που προέρχονται από βιολογική καλλιέργεια ή εκτροφή ζώων, δηλαδή από διαδικασίες που ακολουθούν τη φυσική πορεία παραγωγής χωρίς παρεμβάσεις με τη χρήση φυτοφαρμάκων ή άλλων χημικών ουσιών.

Με πλούσια και φυσική γεύση, τα βιολογικά προϊόντα διακρίνονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυσικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ τα θρεπτικά συστατικά τους, μεταβολίζονται και απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό.

Η βιολογική καλλιέργεια είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής και διαχείρισης αγροτικών προϊόντων, που προστατεύει το περιβάλλον σε όλα τα στάδια διαχείρισης του οικοσυστήματος, προστατεύοντας ταυτόχρονα την υγεία των καταναλωτών.

Για να χαρακτηριστεί βιολογικό ένα προϊόν, πρέπει να πληρεί πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Στη βιολογική καλλιέργεια δεν επιτρέπεται η χρήση χημικών φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, εντομοκτόνων, μυκητοκτόνων κ.α. Στη μεταποίηση βιολογικών προϊόντων δεν επιτρέπεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης, συντηρητικών και χρωστικών ουσιών, που προέρχονται από χημική διεργασία, αλλά χρησιμοποιούνται φυσικές ουσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου