Εορτή Αγίου Νικολάου 06 Δεκ (η παλιά μεταβυζαντιινή πετρόχτιστη Εκκλησία στο βουνό)

Κάθε χρόνο τιμάται στη Βίγλα Άρτας ο Άγιος Νικόλαος.
Η εκκλησία στη Βίγλα, αποτελεί μεταβυζαντινό μνημείο κι είναι ρυθμού βασιλικής. Για το χτίσιμό της χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το βουνό της Βίγλας (Μαυροβούνιο) και για τη σκεπή πέτρινες πλάκες (πλακανίδες) από το αυτό βουνό. Είναι χτισμένη σχετικά ψηλά στο βουνό σε υψόμετρο περίπου 85μ. από την επιφάνεια του Αμβρακικού, όταν το βουνό έχει υψόμετρο 329μ.
Την παραμονή της εορτής τελείται μέγας εσπερινός και αρτοκλασία.

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

4η ΔΙΑΔΡΟΜΗ (ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΤΗΣ ΒΙΓΛΑΣ)

ΣΠΗΛΑΙΑ ΣΤΗ ΒΙΓΛΑ

Α. Σπηλιά του Αι-Βλάση
Β. Τρία Σπήλαια γνωστά ως ΄΄δρακότρυπες΄΄

Α.ΣΠΗΛΙΑ ΑΙ-ΒΛΑΣΗ
Μέχρι σήμερα το σπήλαιο που είναι προσβάσιμο από όλους χωρίς να απαιτείται ειδικός εξοπλισμός παρά μόνο διάθεση, είναι η σπηλιά του Αι-Βλάση.
Με τα πόδια ή με ποδήλατο (το αυτοκίνητο το αφήνουμε γιατί θέλουμε να ξεμουδιάσουμε από τις καρέκλες της εργασίας μας) ξεκινάμε από τη Βίγλα για το σπήλαιο.
Βγαίνουμε από το χωριό και προχωρούμε δίπλα στη λιμνοθάλασσα Αι-Γιωργιού. Οι πρώτες εικόνες είναι τα άγρια και σπάνια πουλιά που έχουν βρεί καταφύγιο στα νερά της λιμνοθάλασσας. Η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής του Μαυροβουνίου είναι άφθονη και άξια παρατήρησης.
Μετά από δύο χλμ συναντούμε το λιμανάκι ΄΄μιλιχιές΄΄, αποκούμπι των πριαριών στην άκρη της επόμενης διαδεχόμενης και συνεχόμενης λιμνοθάλασσας Ροδιάς.
Η λιμνοθάλασσα Ροδιάς έχει πολύ μεγάλη έκταση κι είναι η πιο βαθιά λιμνοθάλασσα του Αμβρακικού. Από το σημείο αυτό ανηφορίζουμε ελαφρώς το Μαυροβούνιο.
Μετά από 1,5 χλμ. αντικρύζουμε το μοναστήρι της Παναγίας Ροδιάς το οποίο επισκεπτόμαστε.
Ξεδιψούμε από το νερό του πηγαδιού και προσκυνούμε στον ναό.
Κατόπιν συνεχίζουμε την μαγευτική διαδρομή δίπλα στη Ροδιά, παρατηρώντας αριστερά την λιμνοθάλασσα και δεξιά το βουνό.Τα ψάρια πηδούν έξω από τα νερά της λιμνοθάλασσας. Στο βάθος διακρίνουμε την εκκλησία της Αγίας Άννας στην λιμνοθάλασσα Κωνστάντιο, και τις απέναντι ακτές της Πρέβεζας.
Αφού βαδίσουμε ένα χλμ. φτάνουμε στο σημείο από όπου εκσπάται το λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στη σπηλιά του Αι-Βλάση. Το μονοπάτι με μήκος 230 μ. μα οδηγεί στην είσοδο της σπηλιάς, όπου έχει δημιουργηθεί περίβολος με πλατεία και κιόσκι. Η θέα είναι μοναδική. Μένουμε να θαυμάζουμε το σπήλαιο όπου μόνασε ο Άγιος Βλάσιος της Σεβαστείας.
Από εκεί μπορούμε να επιστρέψουμε στη Βίγλα ή να συνεχίσουμε μέχρι τη Στρογγυλή.

Β. ΛΟΙΠΑ ΣΠΗΛΑΙΑ
Για τα λοιπά σπήλαια της Βίγλας, για να τα επισκεπτεί κανείς χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός. Ιδανικός προορισμός για σπηλαιολόγους και τους λάτρεις των ιδιαίτερων αθλημάτων.
Μέχρι σήμερα ομάδα του ΣΠΕΛΕΟ έχει ερευνήσει 3 αίθουσες με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
Σίγουρα οι γνωρίζοντες θα έχουν μια εξαιρετική κι αξέχαστη εμπειρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου