Παραδοσιακή Ηπειρώτικη πίτα
Ονομασία: Κοσμάρι ή κοσμηρί ή ζυμαρόπιτα ή ζαρκοτυρόπιτα
Υλικά (για το τετράγωνο ταψί της ηλ. Κουζίνας):
1. 1 λίτρο γάλα
2. 4 αυγά
3. 4 κουταλιές βιτάμ ή λάδι
4. 4-8 κούπες αλεύρι (ανάλογα πόσο θα πάρει για να έχουμε ομοιόμορφο χυλό)
5. 200-400 γρ. τυρί φέτα (ανάλογα πόσο τυρί επιθυμούμε-μας αρέσει να έχει η πίτα)
6. ελάχιστο αλάτι (αν το τυρί δεν είναι ιδιαίτερα αλμυρό)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο.
Αλείφουμε το ταψί με μέρος του βιτάμ.
Σε ένα μεγάλο μπώλ ρίχνουμε το γάλα, τα αυγά, το βιτάμ και σταδιακά το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς ώσπου να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα (παρόμοιος χυλός με του κέικ).
Προσθέτουμε το ελάχιστο αλάτι και το τυρί φέτα τριμμένο στο χέρι σε μικρά κομμάτια.
Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί, φουρνίζουμε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 50΄έως 60΄ (ανάλογα την ηλ. Κουζίνα) μέχρι να ροδίσει.
Τεμαχίζουμε σε 5χ5 κομμάτια και παραθέτουμε προς κατανάλωση.
Μια παραλλαγή της πίτας: Ρίχνουμε, πριν ψήσουμε, το τριμμένο τυρί φέτα από πάνω αφού πρώτα ρίξουμε το προαναφερόμενο μίγμα στο ταψί.
Για πιο ελαφριά πίτα χρησιμοποιούμε τα υλικά (αυγά, βιτάμ) στις μισές ποσότητες, 700 γρ. γάλα ελαφρύ και φέτα με λίγα λιπαρά).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου