Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ
Πολιτισμός
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ
Ο Δήμος Αμβρακικού έχει άρρηκτα συνδεδεμένο το όνομά του με τον μεγαλύτερο ΄΄κλειστό΄΄ κόλπο της Ελλάδας και τον μεγαλύτερο υγροβιότοπο της Ευρώπης.
Πέρα απ΄αυτό όμως , ο Δήμος Αμβρακικού έχει πολλά, όμορφα, αξιόλογα θρησκευτικά προσκυνήματα κι αξιοθέατα. Οι λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού και οι προσκυνητές, θα εντυπωσιαστούν ενώ θα δουν χώρους της ορθόδοξης λατρείας, που θα τους μείνουν αξέχαστοι.
Ας δούμε , ένα ένα τα Δημοτικά Διαμερίσματα:
Έδρα του Δήμου είναι η Ανέζα. Στην έδρα του Δήμου υπάρχει η λιθόκτιστη εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Η συγκεκριμένη εκκλησία τιμά τον Άγιο και εορτάζει στις 20 Μαίου. Την παραμονή γίνεται λαμπρή εορτή και μεγάλη λιτανεία παρουσία των τοπικών θρησκευτικών και πολιτικών αρχών.
Στο ΔΔ Καλογερικού υπάρχει η εκκλησία το γενέσιον της Υπεραγίας Θεοτόκου (Εορτάζει στις 08 Σεπτεμβρίου)
Στο Μύτικα υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (Εορτάζει στις 26 Ιουλίου). Τα τελευταία χρόνια γίνεται λαμπρή εορτή και ιερά πανήγυρις σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο, όπου συρρέει πλήθος κόσμου.
Στο Απόμερο υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Κυριακής.(Εορτάζει στις 07 Ιουλίου)
Στο ΔΔ Ψαθοτοπίου υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Βλασίου (Εορτάζει στις 12 Φεβ)
Στο ΔΔ Γαβριάς υπάρχει η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Εορτάζει στις 15 Αυγούστου)
Στο ΔΔ Ράχης υπάρχει του Αγίου Γεωργίου (Εορτάζει στις 23 Απριλίου)
Στο ΔΔ Πολυδρόσου υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (Εορτάζει στις 02 Μαίου, ημέρα ανακομιδής των λειψάνων του Μεγ. Αθανασίου). Επίσης υπάρχει το παλιό μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής (Εορτάζει στις 26 Ιουλίου).
Στο ΔΔ Κορωνησίας (το νησί του Αμβρακικού) υπάρχει η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Κορωνησίας (Εορτάζει στις 08 Σεπτεμβρίου) και η εκκλησία του Αγίου Ονουφρίου (Εορτάζει στις 12 Ιουνίου)
Στο ΔΔ Βίγλας υπάρχουν οι παρακάτω εκκλησίες:
Α) Του Αγίου Νικολάου του νεομάρτυρος στην είσοδο του χωριού, (Εορτάζει στις 09 Μαίου, λαμπρή εορτή παρουσία των τοπικών θρησκευτικών και πολιτικών αρχών) . Ο Άγιος Νικόλαος έχει κάνει πολλά και μεγάλα θαύματα ως άμισθος Ιατρός. Ο ναός είναι νεόδμητος, διακοσμημένος με τοιχογραφίες κι αγιογραφίες νέας τεχνοτροπίας, δωρεές συλλόγων και προσκυνητών.
Β) Του Αγίου Νικολάου του ναυτικού (Εορτάζει στις 06 Δεκεμβρίου, όπου παρίστανται στην μεγάλη εορτή οι τοπικές αρχές). Ο ναός βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην πλαγιά του Μαυροβουνίου, έχοντας στα πόδια της το ΔΔ Βίγλας. Έχει πέτρινη πλακοσκεπή και κηρύχθηκε βυζαντινό μνημείο.
Γ) Το μοναστήρι της Παναγίας της Ροδιάς(Κοιμήσεως της Θεοτόκου). Λαμπρή εορτή με χιλιάδες προσκυνητές από όλη την περιοχή που βρέχει ο Αμβρακικός κόλπος, γίνεται την παραμονή της 15 Αυγούστου και την παραμονή της 23 Αυγούστου, ημέρα της Απόδοσις Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Το μοναστήρι, με τεράστια περιουσία από την εποχή της τουρκοκρατίας, έχει κυρηχθεί Βυζαντινό μνημείο. Έγιναν πολλές και μεγάλες ενέργειες συντήρησης και ανάδειξης του μοναστηριού. Είναι διακοσμημένος ο εσωτερικός χώρος του μοναστηριού με τοιχογραφίες- αγιογραφίες απαράμιλλης ομορφιάς και σπάνιας λαϊκής τεχνοτροπίας. Βρίσκεται στον παράκτιο δρόμο που οδηγεί από τη Βίγλα στο ΔΔ Στρογγυλής, σε απόσταση περίπου 4 χλμ.
Δ) Μετά το μοναστήρι της Παναγίας της Ροδιάς, σε μια εξίσου εξαιρετική- περίοπτη θέση , βρίσκεται η σπηλιά του Αγίου Βλασίου. Εκεί μόνασε ο Άγιος Βλάσιος της Σεβαστείας. Είναι σπηλιά απαράμιλλης ομορφιάς. Πρόσφατα έχει διαμορφωθεί η πρόσβαση και ο προαύλιος χώρος. (Εορτάζει στις 12 Φεβρουαρίου)
Ε) Επίσης στη Βίγλα αναφέρονται οι τοποθεσίες Παλιοκλήσια (στο δρόμο προς τον οικισμό Παλαιοσκαμνιά) και Αι-Γιώργης (δίπλα στη λιμνοθάλασσα Αι-Γιωργιού) όπου υπάρχουν σωροί από πέτρες.
Στο ΔΔ Στρογγυλής υπάρχει η παλιά λιθόκτιστη εκκλησία της μεγαλομάρτυρος Αγίας Αικατερίνης ,χτισμένη στον ομώνυμο λόφο-παρατηρητήριο. (Εορτάζει στις 25 Νοεμβρίου). Επίσης η νεόδμητη εκκλησία της μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνας (Εορτάζει στις 17 Ιουλίου). Στο άκρη της λιμνοθάλασσας Ροδιάς, προς την λιμνοθάλασσα Κωνστάντιο υπάρχει η νεόδμητη μικρή κι αξιοπρόσεκτη εκκλησία της Αγίας Άννας. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με καΐκι, μέσα σε θαυμάσια διαδρομή.
Στα πλαίσια των εορτών των Αγίων, οργανώνονται στα χωριά παραδοσιακά πανηγύρια, στα οποία συρρέουν πλήθη πολιτών για λήψη επαφής με τις ρίζες, με τα ήθη κι έθιμα του τόπου, και για διασκέδαση.
Ας δούμε το παραδοσιακό πανηγύρι στο χωριό. Ας αναπολήσουμε τα παλιά.
Ευστρατίου N. Kλέαρχος
προσωπικο αρχειο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου