Εορτή Αγίου Νικολάου 06 Δεκ (η παλιά μεταβυζαντιινή πετρόχτιστη Εκκλησία στο βουνό)

Κάθε χρόνο τιμάται στη Βίγλα Άρτας ο Άγιος Νικόλαος.
Η εκκλησία στη Βίγλα, αποτελεί μεταβυζαντινό μνημείο κι είναι ρυθμού βασιλικής. Για το χτίσιμό της χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το βουνό της Βίγλας (Μαυροβούνιο) και για τη σκεπή πέτρινες πλάκες (πλακανίδες) από το αυτό βουνό. Είναι χτισμένη σχετικά ψηλά στο βουνό σε υψόμετρο περίπου 85μ. από την επιφάνεια του Αμβρακικού, όταν το βουνό έχει υψόμετρο 329μ.
Την παραμονή της εορτής τελείται μέγας εσπερινός και αρτοκλασία.

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Eξέλιξη έργων στη γέφυρα bridge Βίγλας

Οι προσβάσεις της κεντρικής γέφυρας, οι ενδιάμεσες 3 γέφυρες και η παράκαμψη έχουν ήδη ασφαλτοστρωθεί.Η τελευταία γεφύρωση της μεγάλης τάφρου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Έχουν τοποθετηθεί οι βάσεις της κεντρικής γέφυρας σε αρκετό βάθος κι από τις δύο όχθες, έπεσε σιγά σιγά αρκετό μπετόν και σήμερα έχουν φτάσει στο ύψος του εδάφους. Απομένει η ένωση των βάσεων με χάλυβα, το καλούπωμα, το πυκνό σιδέρωμα και το ρίξιμο μπετού στο κατάστρωμα, παράλληλα με τα παράπλευρα υπερυψωμένα προστατευτικά. Σημειώνεται πως το μπετό απαιτεί 28 ημέρες για να πάρει την τελική του σκληρότητα από τη στιγμή που θα ριχθεί.
Εκτιμάται πως μέχρι τον Ιούνιο θα έχει γίνει και η τελευταία γεφύρωση. Η ασφαλής διέλευση και κυκλοφορία στο νέο έργο θα γίνει μετά τις απαραίτητες σημάνσεις και την προσωρινή παραλαβή του έργου.