Εορτή Αγίου Νικολάου 06 Δεκ (η παλιά μεταβυζαντιινή πετρόχτιστη Εκκλησία στο βουνό)

Κάθε χρόνο τιμάται στη Βίγλα Άρτας ο Άγιος Νικόλαος.
Η εκκλησία στη Βίγλα, αποτελεί μεταβυζαντινό μνημείο κι είναι ρυθμού βασιλικής. Για το χτίσιμό της χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το βουνό της Βίγλας (Μαυροβούνιο) και για τη σκεπή πέτρινες πλάκες (πλακανίδες) από το αυτό βουνό. Είναι χτισμένη σχετικά ψηλά στο βουνό σε υψόμετρο περίπου 85μ. από την επιφάνεια του Αμβρακικού, όταν το βουνό έχει υψόμετρο 329μ.
Την παραμονή της εορτής τελείται μέγας εσπερινός και αρτοκλασία.

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΘΩΡΑΚΙΣΗ Τοπικής Κοινότητας Βίγλας Άρτας.


κ. Αντιπεριφερειάρχα,

Με αφορμή τη σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο 2011 αλλά και τις φωτιές που ξεσπούν σχεδόν κάθε καλοκαίρι στο βουνό της Βίγλας (Μαυροβούνιο) θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

α.Το βουνό της Βίγλας πλησίον του χωριού στη θέση ΄΄φράγκο΄΄ (πίσω από την Εκκλησία και το κοιμητήριο) δεν έχει αντιπυρική ζώνη με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές-σπίτια-Εκκλησία-ζωικό και φυτικό κεφάλαιο (πρόβατα-ελιές) ανά πάσα ώρα και στιγμή από την εκδήλωση πυρκαγιάς.Τα πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούν να δράσουν και η πυρόσβεση γίνεται μόνο με αεροπορικά μέσα.

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ να ανοιχθεί άμεσα αντιπυρική ζώνη, προκειμένου να προστατευθεί το χωριό και να μπορούν πυροσβεστικά οχήματα να δράσουν περιμετρικά του χωριού από την πλευρά του βουνού για την προστασία των ανθρώπων, των σπιτιών και της Εκκλησίας.

β. Δεν υπάρχει πυροσβεστικός κρουνός στον δρόμο προς το μοναστήρι Παναγίας Ροδιάς με αποτέλεσμα όταν εκδηλώνεται πυρκαγιά προς το μοναστήρι, τα οχήματα της πυροσβεστικής να αναμένουν στην πλατεία του χωριού στην ουρά με τις ώρες για να γεμίσουν τις δεξαμενές με νερό καθόσον η θέση του μοναδικού κρουνού δεν εξυπηρετεί παρά μόνο ένα όχημα.
ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ η χρηματοδότηση για κατασκευή τουλάχιστον ενός ακόμα πυροσβεστικού κρουνού έξω από το χωριό στο δρόμο προς το μοναστήρι Παναγίας Ροδιάς.

γ. Η προηγούμενη εμπειρία έδειξε ότι τα σχετικά κονδύλια για αντιπυρική προστασία που έπαιρνε τα προηγούμενα χρόνια ο ΠΡΏΗΝ Δήμος Αμβρακικού από την πρώην Νομαρχία αποκλειστικά και μόνο για την Βίγλα (περί τα 30.000,00 το χρόνο λόγω του Μαυροβουνίου) δεν διετέθησαν για την αντιπυρική θωράκισή της.
ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ το χρηματικό ποσό που θα δοθεί φέτος από την Περιφέρεια να αφορά αποκλειστικά και μόνο τα παραπάνω προαναφερόμενα για την ΒΙΓΛΑ, κι όχι γενικά κι αόριστα την πυροπροστασία της δημοτικής ενότητας Αμβρακικού.

Επίσης θα ήθελα να επισημάνω ότι πολύ δύσκολα φέτος θα διατεθούν αεροπορικά μέσα για πυρόσβεση και για αυτό καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για την παθητική θωράκιση της Βίγλας, ενώ μια επίσκεψη στη Βίγλα θα σας καταδείξει από μόνη της τα αναφερόμενα προβλήματα που επιζητούν λύση χωρίς άλλη αναβολή.

Παρακαλώ για τις ενέργειές σας.

Με εκτίμηση
Κλέαρχος Ευστρατίου

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Ηπειρωτικά - Ελληνικά

Τρώω - Ντύνομαι - Κάνω περιηγητισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ.


Τι και τι δεν έχει η Ελλάδα και η Ήπειρος ειδικότερα:

Γαλακτομικά
Φρούτα και λαχανικά
Δημητριακά
Κρέατα
Ψάρια
Πουλερικά
Ελαιόλαδο
Παραδοσιακή κουζίνα
Εστιατόρια - Ψαροταβέρνες κ.α

Βιοτεχνίες ενδυμάτων

Αρχαία μνημεία
Βυζαντινά μνημεία
Νεοκλασικά μνημεία
Ιδιαίτερους ιστορικούς χώρους (πχ Σούλι, Πέτα κ.α)
Μουσεία - Πινακοθήκες - Βιβλιοθήκες
Παραλίες οργανωμένες και μη
Θάλασσες-Βουνά-Λίμνες
Σπήλαια
Καταρράκτες
Χιονοδρομικά
Αγροτουριστικά καταλύματα
Ξενοδοχεία
Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
Χώρους για ελεύθερη κατασκήνωση και τροχόσπιτα
Παρατηρητήρια πουλιών
Ηλιοβασιλέματα εξαίσια στον Αμβρακικό
Yδροβιότοπους
Ιβάρια
Σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας
Διαδρομές (με τα πόδια-με ποδήλατο- με αυτοκίνητο)μέσα στον Αμβρακικό
Μικρά λιμανάκια
στη Σαλαώρα για ιστιοσανίδα κ.α.

Πρόσβαση στην Ήπειρο: από ξηρά μέσω Εγνατίας(ολοκληρωμένη) και Ιονίας (υπό εξέλιξη έργων) οδού, από αέρα μέσω αεροδρομίων (Ιωαννίνων και Ακτίου), από Θάλασσα μέσω λιμένων (Ηγουμενίτσας, Σύβοτα, Πάργα, Καστροσυκιά, Πρέβεζα, Σαλαώρα, Κορωνησία, Κόπραινα).

Ζούμε στην Ελλάδα
Ανακαλύπτουμε την Ελλάδα
Υποστηρίζουμε την Ελλάδα
Γνωρίζω τα ποιοτικά προϊόντα κι υπηρεσίες στην Ελλάδα και αγοράζω αυτά.