Εορτή Αγίου Νικολάου 06 Δεκ (η παλιά μεταβυζαντιινή πετρόχτιστη Εκκλησία στο βουνό)

Κάθε χρόνο τιμάται στη Βίγλα Άρτας ο Άγιος Νικόλαος.
Η εκκλησία στη Βίγλα, αποτελεί μεταβυζαντινό μνημείο κι είναι ρυθμού βασιλικής. Για το χτίσιμό της χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το βουνό της Βίγλας (Μαυροβούνιο) και για τη σκεπή πέτρινες πλάκες (πλακανίδες) από το αυτό βουνό. Είναι χτισμένη σχετικά ψηλά στο βουνό σε υψόμετρο περίπου 85μ. από την επιφάνεια του Αμβρακικού, όταν το βουνό έχει υψόμετρο 329μ.
Την παραμονή της εορτής τελείται μέγας εσπερινός και αρτοκλασία.

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Το έθιμο με τα πολυσπόρια, 21 Νοεμβρίου τα Εισόδια της Θεοτόκου


21 Νοεμβρίου
Τα εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου
(Αυτή την εποχή η Παναγία αποκαλείται και πολυσπορίτισσα, ιδίως σε αγροτικές περιοχές). Η Παναγία για τους αγρότες είναι αυτή που ευλογεί τους σπόρους έτσι ώστε η καλλιεργητική χρονιά που ανοίγει με τη σπορά των σιταριών τον ΄΄σπαρτό΄΄ μήνα (Νοέμβριο)να πάει καλά από πλευράς παραγωγής.
Κάθε χρόνο την 21 Νοεμβρίου, το μοναστήρι της Παναγίας Ροδιάς στη Βίγλα Άρτας ανοίγει και τελείται Θεία Λειτουργία προς τιμήν της Παναγίας από τον πάτερ του χωριού.
Έτσι και φέτος, πλήθος προσκυνητών παρευρέθηκαν στο μοναστήρι και στη Θεία Λειτουργία.

Το έθιμο με τα πολυσπόρια στη Βίγλα Άρτας

Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα οι γυναίκες της Βίγλας ετοιμάζουν και προσφέρουν τα πολυσπόρια.
Τα πολυσπόρια αποτελούνται από βρασμένο άσπρο καλαμπόκι, βρασμένο σιτάρι, καβουρδισμένο σουσάμι, τριμμένη καρυδόψυχα, σταφίδα (μαύρη ή άσπρη), σπόρους από ρόδι, κανέλα, ζάχαρη ή μέλι.

Προετοιμασία (4-6 μερίδες)
Ξεσπυρίζουμε έξι ξερά άσπρα καλαμπόκια, τα πλένουμε και τα βάζουμε σε νερό για να φουσκώσουν οι σπόροι(τουλάχιστον για 24 ώρες, ώστε να βράσουν γρήγορα και να ανοίξουν οι σπόροι, περίπου 3 ώρες για 24 ώρες, ο χρόνος βρασίματος μειώνεται όταν αυξάνεται ο χρόνος μουλιάσματος ).Αφού βράσει το καλαμπόκι το στραγγίζουμε.
Παίρνουμε έξι φλυτζάνια σιτάρι, το πλένουμε και το βράζουμε. Αν θέλουμε να βράσει αμέσως το βάζουμε σε νερό για να φουσκώσουν οι σπόροι. Αφού βράσει το σιτάρι το στραγγίζουμε
Παίρνουμε έξι φλυτζάνια καρυδόψυχα και την χτυπάμε στο γουδί. Την τριμμένη την βάζουμε σε πιάτο
Ξεσπυρίζουμε 1-2 ρόδια σε πιάτο.
Παίρνουμε ένα σακουλάκι σουσάμι και το καβουρδίζουμε ελάχιστα στο τηγάνι. (Αν θέλουμε μπορούμε να το χτυπήσουμε ελάχιστα στου γουδί).
Επιπλέον χρειαζόμαστε ένα σακουλάκι σταφίδα, ένα φακελάκι κανέλα, ανάλογη ζάχαρη ή μέλι.

Ετοιμασία πιάτου.

Τα παλιότερα χρόνια οι νοικοκυρές ανακάτευαν όλα τα υλικά και τα πρόσφεραν σε μια μεγάλη βαθιά πιατέλα με το ξύλινο κουτάλι στο μέσον του τραπεζιού και τις ανάλογες ΄΄λίμπες΄΄ (βαθιά μεταλλικά πιάτα). Δεν περίσσευε τίποτα από την γλυκιά αυτή νοστιμιά.
Σήμερα, επειδή προσέχουμε την ποσότητα στη διατροφή μας, όλα τα υλικά τα βάζουμε σε μπουφέ. Ο καθένας βάζει την ποσότητα που θέλει και φτιάχνει το πιάτο μόνος του.
Πρόκειται για ένα πιάτο μεσογειακό, πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, πρωτείνες και ιχνοστοιχεία.



Χρόνια Πολλά, Και του χρόνου.
Ευστρατίου Όλγα
Τοπική σύμβουλος Βίγλας

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Έργα πρέποντα να γίνουν (Βίγλα-Αμβρακικός)

Κυκλικός κόμβος στην είσοδο της Βίγλας.


Ανεμογεννήτριες (στο βουνό της Βίγλας, που φυσάει σε καθημερινή βάση)για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και πρόσθετα έσοδα στο Δήμο. Ας παραδειγματιστούμε από την Ανάβρα Μαγνησίας (όπου τις έφτιαξαν) κι έχουν έσοδα 100.000,00 ευρώ το χρόνο.


Θα ήθελα να θέσω το ερώτημα, εάν στο ύψος του αντλιοστασίου Βίγλας, όπου υπάρχει επικίνδυνη διασταύρωση και ενώνεται η οδός με την ε.ο. Άρτας – Κορωνησίας, θα υπάρξει παρέμβαση με φωτισμό, όπως συνέβη στις διασταυρώσεις Πασσά, Ανέζας, Γαβριάς; Το σημείο, ιδιαίτερα τη νύχτα είναι επικινδυνότατο.




Για τους ψαράδες που αράζουν τις βάρκες στην τάφρο της Σαλαώρας, η οποία σημειωτέον είναι πλεύσιμη σε αρκετή απόσταση, είναι απαράδεκτο, να μην έχουμε μεριμνήσει ώστε να υπάρχουν τα εξής: 1.Υποδομές για πρόσδεση και επιβίβαση στα σκάφη, βάρκες. 2.Φωτισμός. 3.Ειδική ράμπα καθέλκυσης κι ανέλκυσης σκαφών. 4.Ασφάλτινη πρόσβαση στις όχθες της πλωτής τάφρου 5.Τουαλέτες 6.Κάδοι Κατά τη γνώμη μου η τάφρος αυτή θα μπορούσε να γίνει με πολύ ελάχιστα χρήματα (ακόμη και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, κ.α.) ένα άριστο αλιευτικό καταφύγιο και γιατί όχι και χώρος ελλιμενισμού σκαφών των επισκεπτών του Αμβρακικού.



Ερωτώ τι πρόκειται να γίνει για την γέφυρα στο ύψος του κέντρου ΄΄ΜΑΓΚΛΑΡΑΣ΄΄ στον οικισμό Παλαιοσκαμνιάς. Εκεί εξυπηρετούνται πέραν των κατοίκων του οικισμού και οι κάτοικοι της Βίγλας , οι επισκέπτες της περιοχής και οι αγρότες των γύρω ΔΔ όπως Μύτικα, Πολυδρόσου, Καλογερικού που έχουν χωράφια στην περιοχή. Βλέπουμε πως αρκετές γέφυρες έγιναν στο δρόμο Άρτας - Κορωνησίας (τρεις) και αναρωτιόμαστε γιατί δεν συμβαίνει κι εδώ το ίδιο και πότε θα προγραμματιστεί.

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Εκλογές 07 Νοε 2010

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΒΙΓΛΑΣ
Α΄ΕΚΛ. ΤΜΗΜΑ (Α-Λ) Β΄ΕΚΛ. ΤΜΗΜΑ (Μ-Ω) ΣΥΝΟΛΑ
Γ. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ(ΝΔ):70 + 82 = 152
Ι. ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ(ΠΑΣΟΚ):67 + 82 = 149
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ(ΣΥΝ):19 + 08 = 27
Χ. ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ(ΝΔ):4 + 01 = 5
(ΚΚΕ):5 + 06 = 11

ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ: 239 + 276 = 515
ΨΗΦΙΣΑΝ 169 + 187 = 356
ΑΠΟΧΗ 69 + 89 = 158
ΑΚΥΡΑ-Λ 4 + 8 = 12
ΕΓΚΥΡΑ 165 + 179 = 344



Ευστρατίου Όλγα
Υποψήφια Σύμβουλος Τοπικής Κοινότητας Βίγλας στο νέο Δήμο Άρτας
(Τοπική σύμβουλος ΔΔ Βίγλας:2002-2006, 2006-2010)



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έκλεισε ένας κύκλος προσφοράς στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ξεκίνησα πριν 8 χρόνια την ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση. Σαν εκλεγμένη, όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησα κι εργάστηκα για την ανάταση της Βίγλας, για την ανάδειξη κι επίλυση πλήθους τοπικών και γενικότερων προβλημάτων.
Στις εκλογές της 07 Νοε 2010 ως εκ νέου Υποψήφια με τον Γ. Παπαβασιλείου, έδωσα έναν τίμιο αγώνα ο οποίος εμπεριείχε το όραμα, την εμπειρία , συγκεκριμένες προτάσεις για έργα , την άρση της απομόνωσης και την ανάπτυξη της περιοχής.
Στον αγώνα αυτό, βρήκα αρκετούς συμπαραστάτες όχι όμως τους προσδοκούμενους οι οποίοι θα με έφερναν για Τρίτη φορά στο τοπικό συμβούλιο, όπου παίρνονται οι αποφάσεις.

Ευχαριστώ εν πρώτοις το Θεό και όλους όσους με εμπιστεύτηκαν και με τίμησαν με την ψήφο τους.
Ευχαριστώ επίσης κι όλους όσους έδωσαν την ψυχή τους στον προεκλογικό αγώνα αλλά δεν με ψήφισαν.
Μπορεί να μην εκλέχτηκα (παρότι ο συνδυασμός του Γ. Παπαβασιλείου ήρθε πρώτος στη Βίγλα, και σε αυτό συνέβαλα κι εγώ), αλλά δεν θα πάψω να είμαι ενεργή πολίτης και να διεκδικώ τα καλύτερα για την Βίγλα.
Όλα όσα κατέγραψα και κατέθεσα ως προτάσεις θα είναι για μένα στην πρώτη γραμμή για την υλοποίηση από το νέο ΤΟΠΙΚΌ ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ αλλά και από τον νέο Δήμαρχο στον συνδυασμό του οποίου συμμετείχα. Τον νέο Δήμαρχο, Γ. Παπαβασιλείου τον οποίο φέραμε όσοι αγωνιστήκαμε μαζί με τους δημότες, πρώτο στην Βίγλα αλλά και στο νέο Δήμο.

Την ερχόμενη Κυριακή 14 Νοε, καλώ όλους να δώσουν τη στήριξή τους στον Γ. Παπαβασιλείου (όπως θα πράξω κι εγώ), γιατί είναι ο μοναδικός που αφουγκράζεται τον κόσμο, που γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα, που έχει τη διάθεση να εργαστεί για την επίλυσή τους, που έχει την εμπειρία, που θέλει την ανάπτυξη της Άρτας που είναι με μια φράση: κοντά στο δημότη

Μαζί στον καινούριο αγώνα για έναν Δήμο με Δήμαρχο τον Γ. Παπαβασιλείου.

Σας Ευχαριστώ








Με πίστη στη Νίκη προχωρούμε στην τελική ευθεία των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών


Ήμασταν και είμαστε κοντά στους δημότες και τα προβλήματά τους.
Πιστεύουμε στη δύναμή μας. Στη δύναμη η οποία πηγάζει από:

Α. την πίστη στο Θεό.

Β. την τόλμη για νέα καινοτόμα πράγματα (ιδέες-έργα).

Γ. την αναμέτρηση και κατανίκηση των καθημερινών προβλημάτων των συνδημοτών.

Δ. το ρεαλιστικό πρόγραμμα που κάναμε ευρύτερα γνωστό και θα εφαρμόσουμε.

Ε. τους δημότες οι οποίοι ενεργοποιήθηκαν και μας στηρίζουν ανεπιφύλακτα.

Στ. την ανιδιοτελή μας προσφορά.

Ζ. το στίβο της εργασίας. Την εργασία που ποτέ δεν φοβηθήκαμε και δεν μας κατέβαλε.

Σήμερα γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι εμείς οι πολίτες του νέου Δήμου θα οδηγήσουμε την Άρτα, τον ΤΟΠΟ μας ΨΗΛΑ, κι όχι οι σωτήρες της κάθε κυβερνητικής παράταξης.
Εμείς οι πολίτες ορίζουμε τις τύχες μας, εμείς θα διεκδικήσουμε και θα δώσουμε ένα μήνυμα στους κρατικούς αξιωματούχους ότι θα αγωνιστούμε για καθολική ανάπτυξη της απομονωμένης τεχνητώς περιοχής μας.
Τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα δεν θα τα αφήσουμε ανεκμετάλλευτα. Δεν θα αφεθούν και θα επιβληθούν προς κάθε κατεύθυνση. Είτε μας κοντράρουν είτε όχι, εμείς (εγώ και οι συμπολίτες μου) πήραμε την απόφασή μας.

Είμαστε, κοντά στο δημότη και πολεμάμε γι΄ αυτόν.

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Προεκλογική Ομιλία

Την Παρασκευή 05 Νοε 2010 και ώρα 20.00 ο συνδυασμός ΄΄κοντά στο δημότη΄΄ του υπ. Δημάρχου Άρτας Γ. Παπαβασιλείου θα πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική ομιλία στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, έμπροσθεν του εκλογικού κέντρου (πλησίων της ψαραγοράς).

Να είστε όλοι εκεί!

η Βίγλα Άρτας ψηφίζει για Δήμαρχο τον Γ. Παπαβασιλείου.