Εορτή Αγίου Νικολάου 06 Δεκ (η παλιά μεταβυζαντιινή πετρόχτιστη Εκκλησία στο βουνό)

Κάθε χρόνο τιμάται στη Βίγλα Άρτας ο Άγιος Νικόλαος.
Η εκκλησία στη Βίγλα, αποτελεί μεταβυζαντινό μνημείο κι είναι ρυθμού βασιλικής. Για το χτίσιμό της χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το βουνό της Βίγλας (Μαυροβούνιο) και για τη σκεπή πέτρινες πλάκες (πλακανίδες) από το αυτό βουνό. Είναι χτισμένη σχετικά ψηλά στο βουνό σε υψόμετρο περίπου 85μ. από την επιφάνεια του Αμβρακικού, όταν το βουνό έχει υψόμετρο 329μ.
Την παραμονή της εορτής τελείται μέγας εσπερινός και αρτοκλασία.

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

κοντά στο δημότη

Συγκεκριμένο, ρεαλιστικό, άμεσα υλοποιήσιμο και κοντά στα καθημερινά προβλήματα των δημοτών (τα οποία επιλύει) το πρόγραμμα του συνδυασμού ΄΄κοντά στο δημότη΄΄ του Γ. Παπαβασιλείου,

σε αντίθεση με τα προγράμματα των υπολοίπων συνδυασμών, τα οποία είναι αόριστα και γενικόλογα.

Η νίκη από την πρώτη Κυριακή, θα συμβάλλει καθοριστικά κι ουσιαστικά στην ανάπτυξη, την πρόοδο κι ευημερία του νέου Δήμου της Άρτας.

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Ενημέρωση

Τα ΚΕΕ (Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων) δέχονται αιτήσεις ενδιαφερομένων για παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων (Πληροφορική, Ξένες Γλώσσες, Διοίκηση Επιχειρήσεων,Διατροφή, Διαχείριση πόρων κ.ά.)
Πληροφορίες ΚΕΕ ΑΡΤΑΣ 2681021453
ΚΕΕ ΚΟΖΑΝΗΣ 2461055709


ΚΑΛΠΑΚΙ
Στο Καλπάκι Ιωαννίνων, κάθε χρόνο την 27 Οκτ το απόγευμα, λαμβάνει χώρα η αναπαράσταση της μάχης. Η αναπαράσταση ζωντανεύει τον αγώνα των Ελλήνων εναντίων των Ιταλών και δίνει στο θεατή τη δυνατότητα να ζήσει από πολύ κοντά και ζωντανά τις μάχες και τα γεγονότα που διεξήχθησαν στα υψώματα της Ηπείρου.
Από τη Βίγλα κάθε χρόνο αναχωρεί λεωφορείο.
Ραντεβού στο Καλπάκι.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ
www.syllogosipirotonkozanis.gr
Έκθεση φωτογραφίας και οπτικοακουστικού υλικού από 21 έως 31 Οκτωβρίου στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης με θέμα: ΄΄το Έπος του ΄40...πιο κοντά για το Καλπάκι΄΄.
Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από 09.00-14.00 και 17.30-20.00
Σάββατο-Κυριακή: από 09.00-14.00.
Η έκθεση έχει ιδιαίτερη αξία για τους Έλληνες μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να γνωρίσουν από κοντά τους αγώνες των προγόνων μας.
Χρέος τιμής και Χρέος μνήμης να αποτελέσει για όλους μας, οι αγώνες των προγόνων μας για να είμαστε εμείς και να ζούμε Ελεύθεροι.

΄΄Ω! Ήρωες αγνώριστοι πεσόντες
εις τα σκότη αν είσθε κάτω έσχατοι,
Επάνω είσθε πρώτοι.΄΄

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Εγκαίνια εκλογικού κέντρου υπ. Δημάρχου Αρταίων Γ. Παπαβασιλείου

Την Παρασκευή 15 Οκτ 2010 και ώρα 20.00 θα γίνουν τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του υπ. Δημάρχου Αρταίων Γ. Παπαβασιλείου (πλατεία Εθν. Αντίστασης, απέναντι από τα ψαροπλιά)
Στα εγκαίνια θα παραστούμε όλοι. Όλος ο λαός της πόλης Άρτας αλλά και των πρώην Δήμων Αμβρακικού, Φιλοθέης, Ξηροβουνίου, Βλαχέρνας που απαρτίζουν το νέο Δήμο.

Η ανταπόκριση, στο κάλεσμα του Γ. Παπαβασιλείου, των πολιτών του νέου Δήμου είναι μεγάλη και αυτό θα καταγραφεί σύντομα στα αποτελέσματα.
Επίσης όλοι θα στείλουν ένα μήνυμα στους κυβερνώντες:
΄΄φτάνει πια, δεν πάει άλλο. δεν αντέχουμε άλλους φόρους κι άλλα επώδυνα μέτρα΄΄, ΄΄ενσκύψτε στα προβλήματα της αγροτιάς και των κτηνοτρόφων΄΄
΄΄θέλουμε ανάπτυξη κι έργα στην περιοχή μας΄΄

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Παραδοσιακή Ηπειρώτικη Πίτα. Ήπειρος Άρτα

Παραδοσιακή Ηπειρώτικη πίτα

Ονομασία: Κοσμάρι ή κοσμηρί ή ζυμαρόπιτα ή ζαρκοτυρόπιτα

Υλικά (για το τετράγωνο ταψί της ηλ. Κουζίνας):
1. 1 λίτρο γάλα
2. 4 αυγά
3. 4 κουταλιές βιτάμ ή λάδι
4. 4-8 κούπες αλεύρι (ανάλογα πόσο θα πάρει για να έχουμε ομοιόμορφο χυλό)
5. 200-400 γρ. τυρί φέτα (ανάλογα πόσο τυρί επιθυμούμε-μας αρέσει να έχει η πίτα)
6. ελάχιστο αλάτι (αν το τυρί δεν είναι ιδιαίτερα αλμυρό)

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο.
Αλείφουμε το ταψί με μέρος του βιτάμ.
Σε ένα μεγάλο μπώλ ρίχνουμε το γάλα, τα αυγά, το βιτάμ και σταδιακά το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς ώσπου να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα (παρόμοιος χυλός με του κέικ).
Προσθέτουμε το ελάχιστο αλάτι και το τυρί φέτα τριμμένο στο χέρι σε μικρά κομμάτια.
Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί, φουρνίζουμε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 50΄έως 60΄ (ανάλογα την ηλ. Κουζίνα) μέχρι να ροδίσει.
Τεμαχίζουμε σε 5χ5 κομμάτια και παραθέτουμε προς κατανάλωση.

Μια παραλλαγή της πίτας: Ρίχνουμε, πριν ψήσουμε, το τριμμένο τυρί φέτα από πάνω αφού πρώτα ρίξουμε το προαναφερόμενο μίγμα στο ταψί.

Για πιο ελαφριά πίτα χρησιμοποιούμε τα υλικά (αυγά, βιτάμ) στις μισές ποσότητες, 700 γρ. γάλα ελαφρύ και φέτα με λίγα λιπαρά).