Εορτή Αγίου Νικολάου 06 Δεκ (η παλιά μεταβυζαντιινή πετρόχτιστη Εκκλησία στο βουνό)

Κάθε χρόνο τιμάται στη Βίγλα Άρτας ο Άγιος Νικόλαος.
Η εκκλησία στη Βίγλα, αποτελεί μεταβυζαντινό μνημείο κι είναι ρυθμού βασιλικής. Για το χτίσιμό της χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το βουνό της Βίγλας (Μαυροβούνιο) και για τη σκεπή πέτρινες πλάκες (πλακανίδες) από το αυτό βουνό. Είναι χτισμένη σχετικά ψηλά στο βουνό σε υψόμετρο περίπου 85μ. από την επιφάνεια του Αμβρακικού, όταν το βουνό έχει υψόμετρο 329μ.
Την παραμονή της εορτής τελείται μέγας εσπερινός και αρτοκλασία.

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

ΒΙΓΛΑ, αφιέρωμα!! Εκεί όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα.



΄΄Αφιέρωμα στη Βίγλα που γεννήθηκα και μεγάλωσα΄΄

ΒΙΓΛΑ (παρατηρητήριο): Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αμβρακικού στις νοτιοανατολικές ακτές του νομού Άρτας, στο μέσον του Αμβρακικού Κόλπου

Υπέροχη φύση, γραφικές ακτές, εκπληκτικές εναλλαγές του βιότοπου, στο μεγαλύτερο Εθνικό πάρκο υγροτόπων (Ελλάδας και Ευρώπης).

Ξεκινώντας από την Άρτα θα πάρετε το δρόμο προς τα πεδινά. Στο γεφύρι της Άρτας θα στρίψετε αριστερά, στη διασταύρωση της λεωφόρου Αμβρακικού. Θα περάσετε από Κωστακιούς, από το Α.ΤΕΙ Άρτας και θα προχωρήσετε ευθεία. Στο ύψος του αντλιοστασίου Βίγλας (12 χλμ από Άρτα), θα στρίψετε δεξιά.
Μπροστά σας θα δείτε πλέον το Μαυροβούνιο (329 μ. υψ.). Στις πλαγιές του φιλοξενούνται πολλά μελίσσια.
Αδιαπέραστο πλέον από την πυκνή βλάστηση αγριελιών αλλά κι ως επί το πλείστον θάμνων και χαμηλών δένδρων αποτελεί καταφύγιο και τώρα και παλιότερα πολλών άγριων ζώων και πουλιών.
Θα δείτε γεράκια, αϊτούς, αγριοπερίστερα, λαγούς, χελώνες, παμπόνηρες αλεπούδες, ασβούς, κουνάβια, σκίουρους, άγρια βουβάλια και μοσχάρια.
Στα χαμηλά και πριν την είσοδο στον υγροβιότοπο θα παρατηρήσετε σουσουράδες, σπουργίτια, πετροχελίδονα, τσαλαπετεινούς, στραγαλίνια, κοκκινολαίμηδες, τσίχλες, καρδερίνες, μπεκάτσες, ΄΄τζουρβέλια΄΄, ΄΄μπουντοβάνες΄΄, δεκαοχτούρες, καρακάξες, χελιδόνια και λελέκια.
Ενώ με την είσοδο στον υγροβιότοπο όλα τα είδη των υδρόβιων πουλιών, πολλούς αργυροπελεκάνους και κυριότερα τις νερόκοτες (΄΄λούφες΄΄) και τις αγριόπαπιες να βγάζουν βόλτα τα μικρά τους και να τα μαθαίνουν πώς να κολυμπούν και να βρίσκουν την τροφή τους.
Από πλευράς χλωρίδας απαντάται όλη η άγρια χλωρίδα της χώρας μας, είτε αυτή ευδοκιμεί σε πεδινά και υδρόβια εδάφη, είτε σε ημιορεινά και αρχικώς ορεινά εδάφη.
Θα θαυμάσετε την όμορφη εκκλησία του Αγίου Νικολάου ( χτιστή από ντόπια πέτρα – σκεπή από ντόπιες σκούρες ΄΄πλακανίδες΄΄, ρυθμού βασιλικής με το δεσπόζον καμπαναριό), το παλιό πετρόχτιστο σκολιό, ανεβαίνοντας για το βουνό.
Σταθείτε στην πλατεία, απολαύστε τον καθαρό αέρα και την ομορφιά του τοπίου.
Εκεί στο κέντρο του χωριού, το απόγευμα ,μπορείτε να χαλαρώσετε και να πιείτε τον καφέ σας στα παραδοσιακά καφενεία. Ζητείστε γλυκό του κουταλιού και καθίστε στο πιο παλιό πετρόχτιστο καφενείο τoυ χωριού (από το 1954).
Από ψηλά μπορείτε να αγναντέψετε την εξαίσια θέα στον καταπράσινο κάμπο της Άρτας και στον απέραντο Αμβρακικό κόλπο, έως τις απέναντι ακτές της Αιτωλοακαρνανίας και της Πρέβεζας.
Καλά κρυμμένες στο Μαυροβούνιο βρίσκονται οι σπηλιές του, οι οποίες τώρα εξερευνώνται από ομάδα σπηλαιολόγων (2η αποστολή-Αυγ 2009). Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες.
Συνεχίστε έπειτα στο μοναστήρι της Παναγίας Ροδιάς (βυζαντινό παλιό μοναστήρι με εξαίσιο τέμπλο και τις εξαίρετες τοιχογραφίες λαικής τεχνοτροπίας με έντονα χρώματα). Όμορφη πλακόστρωτη περίβολος με το πηγάδι με το δροσερό νερό και εξίσου όμορφη θέα στην πιο βαθιά λιμνοθάλασσα του Αμβρακικού, αυτή της Ροδιάς (3μ. βάθος).
Πριν το μοναστήρι στρίψτε αριστερά και πάτε στο παρατηρητήριο πουλιών και στο ιβάρι με τα ψάρια.
Πιο κάτω θα βρείτε τη σπηλιά του ΑΙ-Βλάσση, στην οποία μπορείτε να ανεβείτε από το πλακόστρωτο μονοπάτι 200μ. Θα βρεθείτε σε πλακόστρωτη περίβολο με όμορφο κιόσκι, από όπου μπορείτε να αγναντέψετε το τοπίο, τη λιμνοθάλασσα Ροδιάς και Κωνστάντιο, την Αγία Άννα (εκκλησία στο μέσον της λιμνοθάλασσας, πρόσβαση μόνο με βάρκα) και το θεσπέσιο ηλιοβασίλεμα.
Η σπηλιά χρησιμοποιήθηκε από τον μοναχό Άγιο Βλάσιο της Σεβαστείας (είχε διαμορφωθεί σε εκκλησία). Σώζονται αχνές τοιχογραφιες και απομεινάρια του διαχωριστικού του ιερού με τον κυρίως ναό.
Από εκεί μπορείτε να επιστρέψετε ή να συνεχίσετε προς το ΔΔ Στρογγυλής.

Αγορές: εσπεριδοειδή, ψάρια, χέλια, αυγά, κοτόπουλα, ζαρζαβατικά-λαχανικά (κάθε είδους).
Παραδοσιακές στολές , κεντητά και υφαντά από τον γυναικείο οικοτεχνικό συνεταιρισμό.
Δύο σύλλογοι δραστηριοποιούνται στη Βίγλα: Ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος και ο Ποντιακός στεγασμένοι σε δύο αξιόλογα παλιά πέτρινα κτίρια του χωριού.
Στην είσοδο της Βίγλας θα δείτε το Δημοτικό Σχολείο Βίγλας (το μεγαλύτερο στο Δήμο Αμβρακικού μετά από αυτό της έδρας του Δήμου) και την νέα Εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Πανηγύρι στις 09 Μαίου. Θρησκευτικές εορτές στις 09 Μαίου, 15 και 22 Αυγούστου, 21 Νοεμβρίου, 06 Δεκεμβρίου.
Μετάβαση: από Αθήνα 370 χλμ, από Θες/νίκη 320 χλμ (ΚΤΕΛ 2681027312), από Άρτα 15 χλμ με πυκνή καθημερινή συγκοινωνία με το αστικό ΚΤΕΛ.
Διαμονή: Ξενώνες και ΞΕΝΟΔΟΧΕΊΑ στην Κορωνησία
Φαγητό: στη Βίγλα, στο Πολύδροσο, στην Παλαιοσκαμνιά, στην Κορωνησία.
Χάρτης: από το site. www.nomarxia-artas.gr

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ














Πολιτισμός

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ

Ο Δήμος Αμβρακικού έχει άρρηκτα συνδεδεμένο το όνομά του με τον μεγαλύτερο ΄΄κλειστό΄΄ κόλπο της Ελλάδας και τον μεγαλύτερο υγροβιότοπο της Ευρώπης.
Πέρα απ΄αυτό όμως , ο Δήμος Αμβρακικού έχει πολλά, όμορφα, αξιόλογα θρησκευτικά προσκυνήματα κι αξιοθέατα. Οι λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού και οι προσκυνητές, θα εντυπωσιαστούν ενώ θα δουν χώρους της ορθόδοξης λατρείας, που θα τους μείνουν αξέχαστοι.
Ας δούμε , ένα ένα τα Δημοτικά Διαμερίσματα:
Έδρα του Δήμου είναι η Ανέζα. Στην έδρα του Δήμου υπάρχει η λιθόκτιστη εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Η συγκεκριμένη εκκλησία τιμά τον Άγιο και εορτάζει στις 20 Μαίου. Την παραμονή γίνεται λαμπρή εορτή και μεγάλη λιτανεία παρουσία των τοπικών θρησκευτικών και πολιτικών αρχών.
Στο ΔΔ Καλογερικού υπάρχει η εκκλησία το γενέσιον της Υπεραγίας Θεοτόκου (Εορτάζει στις 08 Σεπτεμβρίου)
Στο Μύτικα υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (Εορτάζει στις 26 Ιουλίου). Τα τελευταία χρόνια γίνεται λαμπρή εορτή και ιερά πανήγυρις σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο, όπου συρρέει πλήθος κόσμου.
Στο Απόμερο υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Κυριακής.(Εορτάζει στις 07 Ιουλίου)
Στο ΔΔ Ψαθοτοπίου υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Βλασίου (Εορτάζει στις 12 Φεβ)
Στο ΔΔ Γαβριάς υπάρχει η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Εορτάζει στις 15 Αυγούστου)
Στο ΔΔ Ράχης υπάρχει του Αγίου Γεωργίου (Εορτάζει στις 23 Απριλίου)
Στο ΔΔ Πολυδρόσου υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (Εορτάζει στις 02 Μαίου, ημέρα ανακομιδής των λειψάνων του Μεγ. Αθανασίου). Επίσης υπάρχει το παλιό μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής (Εορτάζει στις 26 Ιουλίου).
Στο ΔΔ Κορωνησίας (το νησί του Αμβρακικού) υπάρχει η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Κορωνησίας (Εορτάζει στις 08 Σεπτεμβρίου) και η εκκλησία του Αγίου Ονουφρίου (Εορτάζει στις 12 Ιουνίου)
Στο ΔΔ Βίγλας υπάρχουν οι παρακάτω εκκλησίες:
Α) Του Αγίου Νικολάου του νεομάρτυρος στην είσοδο του χωριού, (Εορτάζει στις 09 Μαίου, λαμπρή εορτή παρουσία των τοπικών θρησκευτικών και πολιτικών αρχών) . Ο Άγιος Νικόλαος έχει κάνει πολλά και μεγάλα θαύματα ως άμισθος Ιατρός. Ο ναός είναι νεόδμητος, διακοσμημένος με τοιχογραφίες κι αγιογραφίες νέας τεχνοτροπίας, δωρεές συλλόγων και προσκυνητών.
Β) Του Αγίου Νικολάου του ναυτικού (Εορτάζει στις 06 Δεκεμβρίου, όπου παρίστανται στην μεγάλη εορτή οι τοπικές αρχές). Ο ναός βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην πλαγιά του Μαυροβουνίου, έχοντας στα πόδια της το ΔΔ Βίγλας. Έχει πέτρινη πλακοσκεπή και κηρύχθηκε βυζαντινό μνημείο.
Γ) Το μοναστήρι της Παναγίας της Ροδιάς(Κοιμήσεως της Θεοτόκου). Λαμπρή εορτή με χιλιάδες προσκυνητές από όλη την περιοχή που βρέχει ο Αμβρακικός κόλπος, γίνεται την παραμονή της 15 Αυγούστου και την παραμονή της 23 Αυγούστου, ημέρα της Απόδοσις Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Το μοναστήρι, με τεράστια περιουσία από την εποχή της τουρκοκρατίας, έχει κυρηχθεί Βυζαντινό μνημείο. Έγιναν πολλές και μεγάλες ενέργειες συντήρησης και ανάδειξης του μοναστηριού. Είναι διακοσμημένος ο εσωτερικός χώρος του μοναστηριού με τοιχογραφίες- αγιογραφίες απαράμιλλης ομορφιάς και σπάνιας λαϊκής τεχνοτροπίας. Βρίσκεται στον παράκτιο δρόμο που οδηγεί από τη Βίγλα στο ΔΔ Στρογγυλής, σε απόσταση περίπου 4 χλμ.
Δ) Μετά το μοναστήρι της Παναγίας της Ροδιάς, σε μια εξίσου εξαιρετική- περίοπτη θέση , βρίσκεται η σπηλιά του Αγίου Βλασίου. Εκεί μόνασε ο Άγιος Βλάσιος της Σεβαστείας. Είναι σπηλιά απαράμιλλης ομορφιάς. Πρόσφατα έχει διαμορφωθεί η πρόσβαση και ο προαύλιος χώρος. (Εορτάζει στις 12 Φεβρουαρίου)
Ε) Επίσης στη Βίγλα αναφέρονται οι τοποθεσίες Παλιοκλήσια (στο δρόμο προς τον οικισμό Παλαιοσκαμνιά) και Αι-Γιώργης (δίπλα στη λιμνοθάλασσα Αι-Γιωργιού) όπου υπάρχουν σωροί από πέτρες.
Στο ΔΔ Στρογγυλής υπάρχει η παλιά λιθόκτιστη εκκλησία της μεγαλομάρτυρος Αγίας Αικατερίνης ,χτισμένη στον ομώνυμο λόφο-παρατηρητήριο. (Εορτάζει στις 25 Νοεμβρίου). Επίσης η νεόδμητη εκκλησία της μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνας (Εορτάζει στις 17 Ιουλίου). Στο άκρη της λιμνοθάλασσας Ροδιάς, προς την λιμνοθάλασσα Κωνστάντιο υπάρχει η νεόδμητη μικρή κι αξιοπρόσεκτη εκκλησία της Αγίας Άννας. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με καΐκι, μέσα σε θαυμάσια διαδρομή.

Στα πλαίσια των εορτών των Αγίων, οργανώνονται στα χωριά παραδοσιακά πανηγύρια, στα οποία συρρέουν πλήθη πολιτών για λήψη επαφής με τις ρίζες, με τα ήθη κι έθιμα του τόπου, και για διασκέδαση.
Ας δούμε το παραδοσιακό πανηγύρι στο χωριό. Ας αναπολήσουμε τα παλιά.

Ευστρατίου N. Kλέαρχος
προσωπικο αρχειο

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

07 ΦΕΒ 10.00 2010. Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Φάληρο. Εκδήλωση ΄΄Η πίτα του Ηπειρώτη΄΄Συμμετοχή του Εκπολιτιστικού-Μορφωτικού Συλλόγου Βίγλας΄η Ροδιά΄





Ο Εκπολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος Βίγλας Αμβρακικού Άρτας συμμετείχε με το χορευτικό του τμήμα στην εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στα στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την 07 10.00 Φεβ 2010.Έλαβε μέρος με χοροδιδάσκαλο τη Μαρία Νάκα, 15 μέλη του χορευτικού και χόρεψε τέσσερις χορούς.
Μια πραγματικά αξιέπαινη προσπάθεια του συλλόγου που γέμισε με χαρά, πρωτόγνωρες εμπειρίες και χτίσιμο συλλογικής συνείδησης όλους όσους συμμετείχαν ή ταξίδεψαν από μακριά για να δουν το σύλλογο ή λόγω διαμονής στην Αττική μετέβηκαν στο στάδιο.
Μπράβο, και να υπάρξει κι επόμενο βήμα.


Στην εκδήλωση , η οποία ήταν αφιερωμένη στην Ηπειρώτισσα, βραβεύτηκε ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Υφαντών και Κεντητών Παραδοσιακών Στολών ΒΙΓΛΑΣ, για την συμβολή του στην διατήρηση της παράδοσης της Ηπείρου.

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ ΒΙΓΛΑΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΑΡΤΑΣ








ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ ΒΙΓΛΑΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΑΡΤΑΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΥΚΟΛΑ ΠΛΕΟΝ.

Αυξάνονται μέρα με τη μέρα τα κτήματα που εντάσσονται στη Βιολογική καλλιέργεια. Πληροφορίες μπορείτε να ζητήσετε στα τηλέφωνα 6936932781 και 6946016334.
Οργανισμός πιστοποίησης BIO HELLAS.
Τα εσπεριδοειδή της περιοχής μας, πλούσια σε βιταμίνη C είναι από τα καλύτερα της Ελλάδας αλλά και του νομού Άρτας.