Εορτή Αγίου Νικολάου 06 Δεκ (η παλιά μεταβυζαντιινή πετρόχτιστη Εκκλησία στο βουνό)

Κάθε χρόνο τιμάται στη Βίγλα Άρτας ο Άγιος Νικόλαος.
Η εκκλησία στη Βίγλα, αποτελεί μεταβυζαντινό μνημείο κι είναι ρυθμού βασιλικής. Για το χτίσιμό της χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το βουνό της Βίγλας (Μαυροβούνιο) και για τη σκεπή πέτρινες πλάκες (πλακανίδες) από το αυτό βουνό. Είναι χτισμένη σχετικά ψηλά στο βουνό σε υψόμετρο περίπου 85μ. από την επιφάνεια του Αμβρακικού, όταν το βουνό έχει υψόμετρο 329μ.
Την παραμονή της εορτής τελείται μέγας εσπερινός και αρτοκλασία.

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

TA ΣΠΗΛΑΙΑ ΣΤΟ ΔΔ ΒΙΓΛΑΣ

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΒΙΓΛΑΣ (ΥΨ.329 μ.),εφαπτόμενο στον Αμβρακικό, ΕΤΟΣ 2009:
Η τριμελής ομάδα του Ελληνικού Σπηλαιολογικού Εξερευνητικού Ομίλου (ΣΠΕΛΕΟ), την 28/3/2009
διενήργησε αναγνωριστική επίσκεψη στα σπήλαια στο βουνό της Βίγλας.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα βρήκε ενδιαφέροντα, είδε 2-3 αίθουσες με σταλακτίτες και σταλαγμίτες και ο ΣΠΕΛΕΟ θα προχωρήσει και σε 2η αποστολή στα σπήλαια, σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Πριν αναχωρήσει η τριμελής ομάδα, ευχαρίστησε το τοπικό συμβούλιο ΔΔ Βίγλας για τη βοήθεια που πρόσφερε στην ομάδα και έδωσε στο τοπικό συμβούλιο ένα μικρό δείγμα των πρώτων φωτογραφιών των σπηλαίων.
Ελπίζουμε να υπάρξει άμεση και σωστή ανταπόκριση για τα σπήλαια από τους τοπικούς ιθύνοντες.
Αναμένουμε....

Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

ΧΑΡΤΗΣ


Χάρτης της νότιας περιοχής του νομού Άρτας που βρέχεται από τον Αμβρακικό Κόλπο, το μεγαλύτερο πάρκο υγροτόπων στην Ευρώπη.


www.vigla47100.blogspot.com
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΡΤΑΣ-ΔΔ ΒΙΓΛΑΣ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΚΑΛΠΑΚΙ

28η Οκτωβρίου 2008

28η Οκτωβρίου 2008









ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ












































Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

3η ΔΙΑΔΡΟΜΗ (ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ)

Αφετηρία η πόλη της Άρτας

3η Διαδρομή (επίσκεψη στο ιστορικό Πέτα, στην τ. λίμνη Πουρναρίου και τον τόπο καταγωγής του ιδρυτή της φιλικής εταιρείας Ν. Σκουφά)

Διανύουμε την περιφερειακή οδό και παίρνουμε την Ε.Ο. Άρτας -Αγρινίου. Στον πρώτο κυκλικό κόμβο στρίβουμε για το Πέτα. Επισκεπτόμαστε την πλατεία, περπατάμε στα στενά δρομάκια και καταλήγουμε στο μνημείο. Η θέα μας αποζημιώνει. Το μνημείο είναι προς τιμήν των πεσόντων φιλελλήνων στην ομώνυμη μάχη κατά των Τούρκων. Ένας καφές στον ωραίο χώρο του καφέ , επιβάλλεται.
Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στο Κομπότι, τη γενέτειρα του Ν. Σκουφά. Εκεί θα δούμε το μνημείο προς τιμή του φιλικού, τις εκκλησίες του χωριού,την πλατεία και το παραποτάμιο πάρκο. Έξω από το Κομπότι διασώζεται παλιό τουρκικό συνοριακό φυλάκιο, τότε που τα σύνορα Ελλάδας -Τουρκίας ήταν εκεί, και κατα μήκους του ποταμού Αράχθου. Εξ΄ ολοκλήρου ο νομός Άρτας απελευθερώθηκε το 1912. Ο μισός νομός το 1881.
Πολλές ταβέρνες σε Πέτα και Κομπότι θα φροντίσουν για το φαγητό μας.

2η ΔΙΑΔΡΟΜΗ (ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ)

Αφετηρία η πόλη της Άρτας

2η Διαδρομή (επίσκεψη λιμανιού Σαλαώρας, Κορωνησίας, Αμβρακικού και ιβαριών):

Έχουμε αρχικά την ίδια διαδρομή μέχρι το αντλιοστάσιο Βίγλας. Δεν στρίβουμε και συνεχίζουμε όλο ευθεία.Στα 19 χιλιόμετρα συναντάμε το λόφο Σαλαώρας με τον ομώνυμο όρμο, λόφο και λιμάνι. Παρατηρούμε το φάρο , τα πουλιά και τον Αμβρακικό κόλπο. Στη συνέχεια διασχίζουμε μια λεπτή λωρίδα ξηράς και μετά από δέκα χιλιόμετρα μέσα στη θάλασσα φτάνουμε στην Κωρωνησία (το νησί του Αμβρακικού).
Βόλτα στο γραφικό λιμάνι, στα στενά δρομάκια και στην κούλια. Επισκεπτόμαστε τον ιερό ναό της Παναγίας της Κορωνησίας. Κάνουμε ιστιοσανίδα στα νερά του Αμβρακικού, ψαρεύουμε σουπιές στις παραλίες πριν την Κορωνησία και πίνουμε καφέ απολαμβάνοντας τον Αμβρακικό κόλπο με τα πουλιά. Πλήθος από ψαροταβέρνες θα αναλάβουν το φαγητό μας.

1η ΔΙΑΔΡΟΜΗ (ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΒΙΓΛΑ)

Αφετηρία η πόλη της Άρτας.

1η Διαδρομή,(περιήγηση στη λιμνοθάλασσα, τον βιότοπο,τα πουλιά):

Ξεκινώντας από την Άρτα, στρίβουμε αμέσως μετά τη γέφυρα,αριστερα. Διασχίζουμε την λεωφόρο Αμβρακικού και μετά από 13,5 χιλιόμετρα συναντάμε το αντλιοστάσιο Βίγλας. Στρίβουμε για Βίγλα. Στη Βίγλα σταματάμε για ένα καφέ στο παραδοσιακό καφενείο της Όλγας. Μπορούμε να επισκεφτούμε το γυναικείο συνεταιρισμό κεντητών , υφαντών και παραδοσιακών στολών, να δούμε το παλιό σκολιό και τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου. Επίσης να παρατηρήσουμε από ψηλά τον Αμβρακικό κόλπο και τον κάμπο της Άρτας.Πριν φύγουμε εφοδιαζόμαστε με νερό.
Κατόπιν παίρνουμε το δρόμο δίπλα στη λιμνοθάλασσα στους πρόποδες του Μαυροβουνίου , για το μοναστήρι της Παναγίας Ροδιάς, όπου κάνουμε στάση.(Πριν φτάσουμε αν έχουμε διάθεση επισκεπτόμαστε το παρατηρητήριο και το ιβάρι Αι-Γιωργιού στο ύψους του αγκυροβολίου ΄΄Μιλιχιές΄΄ με τα πριάρια)
Στη συνέχεια επισκεπτόμαστε τη σπηλιά του Αη-Βλάσση.
Συνεχίζουμε για τη Στρογγυλή
όπου εκεί επισκεπτόμαστε το κέντρο υγροτόπων, την Αγία Αικατερίνη και το παρατηρητήριο στον ομώνυμο λόφο, τη ρωμαική έπαυλη ενώ διευθετούμε-κανονίζουμε την περιήγηση με καίκι της λιμνοθάλασσας Ροδιάς ,των Ιβαριών και κλπ.
Επιστρέφουμε στην Άρτα αφού σταματήσουμε στο Πολύδροσο ή στη Βίγλα για φαγητό.

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Αξιοθέατα στο ΔΔ Βίγλας

1. Μοναστήρι Παναγίας Ροδιάς.Βυζαντινός ναός του 8ου αι. σταυροειδής με τρούλο. Μεταγενέστερη προσθήκη νάρθηκα. Ο ναός είναι εξ ολοκλήρου αγιογραφημένος με σπάνιας ομορφιάς τοιχογραφίες. Το πλακόστρωτο και γενικά η συντήρηση του ναού οφείλεται στους κατοίκους της Βίγλας, στις άοκνες προσπάθειες του εφημέριου και των επιτρόπων.
Εορτάζει στις 15 Αυγούστου (14 παραμονή) και 22 Αυγ.
Βρίσκεται 4 περίπου χιλιόμετρα μετά την Βίγλα, σε εξαίσια θέση στους πρόποδες του Μαυροβουνίου και εφαπτόμενο στην λιμνοθάλασσα Ροδιάς.

2. Σπηλιά του Αι-Βλάσση. Σπηλιά όπου μόνασε ο Άγιος Βλάσιος της Σεβαστείας. Το βάθος της σπηλιάς δεν είναι εξακριβωμένο.Σήμερα διασώζονται αχνές τοιχογραφίες, σε πείσμα του ξεθωριάρη χρόνου. Επίσης λαξεμένος τρούλος στην οροφή της Σπηλιάς, απομεινάρια τοιχοποιοίας στα πλάγια , διαχωριστικό τοιχοίο του ιερού και παλιές χαραγμένες ημερομηνίες. Δυστυχώς η κάπνα από τη φωτιά και η χρήση από τους παλιούς βοσκούς έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος πιθανόν τοιχογραφιών. Βρίσκεται 1 χιλιόμετρο μετά το μοναστήρι, σε περίοπτη θέση σε βραχώδη πλαγιά του Μαυροβουνίου.
3. Δρακότρυπα. Σπηλιά κατακόρυφου βάθους στην πλαγιά του Μαυροβουνίου , λίγο πριν το εικοστάσι στο δρόμο προς το μοναστήρι (400 μ. έξω από το χωριό). Από μαρτυρίες στη σπηλιά υπάρχουν σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Δεν έχει εξερευνηθεί.

4. Αγιος Νικόλαος στο βουνό. Ναός ρυθμού Βασιλικής στην πλαγιά του Μαυροβουνίου. Έχει χαρακτηριστεί βυζαντινό μνημείο. Αντί για κεραμίδια στη σκεπή έχει πλάκες.Εκεί βρίσκεται και το κοιμητήριο της Βίγλας.
Εορτή 06 Δεκεμβρίου.

5. Παλιό Σκολιό. Πέτρινο κτίριο στην πλαγιά του Μαυροβουνίου. Χτίστηκε την δεκαετία του 1930 από τους κατοίκους της Βίγλας με πέτρα από το βουνό. Προοριζόταν για σχολείο. Έμεινε χωρίς σκεπή και δεν χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό που φτιάχτηκε. Σήμερα μετά από ανακαίνιση που έγινε από τον σύνδεσμο κοινοτήτων Αμβρακικού, χρησιμοποιείται από τον Μορφωτικό-Εκπολιτιστικό Σύλλογο Βίγλας.

6.΄΄Σπίτι παιδιού΄΄.Πέτρινο κτίριο στην είσοδο της Βίγλας. Χρησιμοποιούνταν για δεκαετίες ως παιδικός σταθμός με ωράριο 08.00-17.00 από τον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας για να βοηθιούνται οι αγρότισσες μητέρες. Σήμερα στεγάζει τον δημοτικό παιδικό σταθμό, το αγροτικό ιατρείο και τον γυναικείο συναιτερισμό παραδοσιακών υφαντών και στολών.

7. Άγιος Νικόλαος ο νεομάρτυρας. Ναός νεόδμητος στην είσοδο του ΔΔ Βίγλας, απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο και ΄΄το σπίτι του παιδιού΄΄.Χτίστηκε από δωρεές των κατοίκων του ΔΔ Βίγλας και από τα έσοδα από την πώληση του αγροτεμαχίου (περιουσία ) του ναού του ΔΔ Βίγλας.Πολιούχος του ΔΔ Βίγλας.
Εορτή στις 10 Μαίου.

8. Δημοτικό Σχολείο Βίγλας-Νηπιαγωγείο. Πέτρινο κτίριο στην είσοδο του ΔΔ Βίγλας. Χτίστηκε το 1950 από ομάδα Ολλανδών όπως και ο νέος οικισμός , όπου εγκαταστάθηκαν δωρεάν Έλληνες πρόσφυγες από αλησμόνητες πατρίδες.

9. Παρατηρητήρια. Υπερκείμενες ξύλινες κατασκευές 5 μέτρων με σκέπαστρα, από όπου μπορεί κάποιος να παρατηρήσει τους υπέροχους υγροτόπους της Βίγλας και τα σπάνια είδη πουλιών που ενδημούν εδώ.
Βρίσκονται:
1.το ένα εφαπτόμενο στην λιμνοθάλασσα του Αι-Γιωργιού και Ροδιάς (μια εξαιρετική διαδρομή χιλίων μέτρων μέσα στις λιμνοθάλασσες με τα πόδια ή με όχημα). Η Πρόσβαση λίγο πριν από τις ΄΄Μιλιχιές΄΄(λιμανάκι για τα ΄΄πριάρια΄΄).
και
2.το άλλο στην περιοχή Αι-Γιώργης (θέση που υπήρχε παλιά εκκλησία ,όπως μαρτυρά το πλήθος από διάσπαρτες πέτρες και το παλιό εικονοστάσι) μια εξαιρετική διαδρομή χιλίων πεντακοσίων μέτρων παράλληλα με τον υγρότοπο.Πρόσβαση από τη ΄΄Λάκα΄΄ (περιοχή εκατό μέτρα έξω από τη Βίγλα).

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Βίγλα βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Άρτας, ανήκει στο Δήμο Αμβρακικού και βρέχεται από τις λιμνοθάλασσες του κόλπου.
Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου, ενώ είναι χτισμένη στους πρόποδες του Μαυροβουνίου (υψ. 329μ.). Πήρε το όνομά της από το ουσιαστικό βίγλα=παρατηρητήριο, αφού αν ανέβει κάποιος στο βουνό μπορεί να δει απρόσκοπτα όλο τον κάμπο της Άρτας από τη μια, και το μεγαλύτερο μέρος του Αμβρακικού κόλπου από την άλλη.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Η Βίγλα είναι ένα υπέροχο χωριό στον Αμβρακικό κόλπο.
Συνδέεται με άλλες περιοχές με πυκνό οδικό δίκτυο. Έχει καθημερινή πυκνή αστική σύνδεση με την Άρτα.
Απέχει: από την Άρτα 15χλμ, από την Πρέβεζα 43χλμ, από τα Ιωάννινα 75χλμ, από την Πάργα 85χλμ, από το Πολύδροσο 2χλμ, από τη Στρογγυλή 10χλμ, από την Κορωνησία 13,5χλμ.
Το πιο κοντινό αεροδρόμιο είναι το Άκτιο και το πιο κοντινό λιμάνι με υποδομές είναι της Πρέβεζας. Άλλα μικρά λιμάνια στον Αμβρακικό: Σαλαώρας, Κορωνησίας, Αμφιλοχίας, Μενιδίου και Κόπραινας.
Από την Αθήνα απέχει 380χλμ, και από τη Θεσ/νίκη 330χλμ.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
(Ζητείστε πληροφορίες στην Ευστρατίου Όλγα, τοπική σύμβουλος στο ΔΔ Βίγλας).
Μπορείτε να αγοράσετε:Πορτοκάλια,μανταρίνια,λεμόνια,τυρί,γάλα,αυγά ντόπια,κοτόπουλα ντόπια,κοτόπουλα μονάδας εκτροφής,μοσχάρια ελευθέρας βοσκής,χοιρινά, αρνιά ντόπια,ντόπια ψάρια,χέλια,αλεύρι καλαμποκίσιο,τραχανά,λάδι,όλα τα είδη λαχανικών,παραδοσιακά υφαντά και κεντητά, παραδοσιακές στολές.
Αγροτικό ιατρείο ,στη Βίγλα.
Φαρμακείο στο Πολύδροσο
Ξενώνες στην Κορωνησία
Ταβέρνες στη Βίγλα,στο Πολύδροσο,στην Κορωνησία,στην Παλαιοσκαμιά.
Παραδοσιακές γεύσεις:Λιψό,Χέλια στο νταβά,Χέλια μπουρδέτο,Χέλια στο καλάμι.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Προτείνονται οι ξενώνες στην Κορωνησία (σε περίπτωση πληρότητας υπάρχει το ξενοδοχείο Βυζαντινό στη Φιλοθέη Άρτας)

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ
1.Ποδηλασία,
2.Πεζοπορία,
3.Ιστιοσανίδα,
4.Ψάρεμα με ή χωρίς βάρκα,
5.Παρατήρηση-φωτογραφία της σπάνιας Πανίδας και Χλωρίδας

6.Περίπατοι και αγνάντεμα
7.Για τους σχετικούς επισκέψεις στα σπήλαια

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Αδιάψευστος μάρτυρας ότι κατοικείται τουλάχιστον από τον 8ο αιώνα (Βυζαντινή περίοδος) είναι το Μοναστήρι της Παναγίας Ροδιάς που χρονολογείται από τότε.
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αποτελεί έδρα του Τούρκου που συγκεντρώνει τους φόρους.
Στον πόλεμο με τους Ιταλούς πολλοί δίνουν τη μάχη τους για την ελευθερία ανάμεσα στους οποίους είναι οι ανάπηροι πολέμου Ευστρατίου Κλέαρχος του Ιωάννη, και Κοντοδήμας Νικόλαος του Γρηγορίου .
Το 1952 εγκαθίστανται στη Βίγλα Έλληνες πρόσφυγες από άλλες αλησμόνητες πατρίδες.
Υπήρξε ανεξάρτητη έδρα κοινότητας και τώρα είναι ΔΔ του δήμου Αμβρακικού.

ΠΑΙΔΕΙΑ - ΣΥΛΛΟΓΟΙ
1.Παιδικός Σταθμός Βίγλας,
2.Νηπιαγωγείο Βίγλας,
3.Δημοτικό Σχολείο Βίγλας

α.Μορφωτικός κι Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βίγλας,
β.Ποντιακός Σύλλογος Βίγλας με τα αντίστοιχα χορευτικά τμήματα,
γ. Οικοτεχνικός γυναικείος συνεταιρισμός Βίγλας,
δ.Αγροτικός Σύλλογος Βίγλας,
ε. Αθλητική Ένωση Βίγλας.

ΝΑΟΙ
1.Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στο βουνό (Εορτάζει την 06 Δεκ, Βυζαντινό μνημείο)
2.Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου νεομάρτυρος στην είσοδο του χωριού (Εορτάζει την 09 Μαίου, Νεόδμητος ναός)
3.Μοναστήρι Παναγίας Ροδιάς δίπλα στην λιμνοθάλασσα Ροδιάς (Εορτάζει την 15 -22 Αυγ, Βυζαντινό μνημείο)
4. Σπηλιά Αι-Βλάση μετά το μοναστήρι Παναγίας Ροδιάς (Εορτάζει 12 Φεβ, Φυσικό μνημείο)